Sari la conținut

Bebelusul la 1 an

Se incheie primul an de viata. Un an cu totul si cu totul special, in care ritmul de crestere si dezvoltare il depaseste pe cel al lui Fat-Frumos.

Un an uluitor atat pentru copil, care a descoperit lumea si a inteles cun trebuie aceasta inteleasa, dar si pentru parinti care au asistat la o extraordinara metamorfoza a copilului lor.

Varsta de un an este un prag, dar cu toate acestea nu este trecut egal de toti copii. Momentul este unul care arata inceputul unei noi etape, concomitent cu finalul alteia. Ideea este ca la prima anivesare a copilului, cei care trebuie sarbatoriti sunt parintii si, in special, mama. Primul an din viata oricarui copil este meritul mamei lui.

 

Dezvoltarea bebelusului de un an

Baietii au intre 9,1 – 9, 9 kilograme, fetele de la 9,1 la 9,3 kilogramele. Variatiile de plus/ minus 500-750 de grame sunt considerate normale, dar o evaluare in adevaratul sens al cuvantului nu o poate face decat medicul. In ceea ce priveste inaltimea, baietii au circa 75 de centimetri (+/- 3), iar fetele 73 centimetri (+/- 3).

In jurul acestei varste copilul reuseste sa mearga. Unii o fac bine, altii au inca nevoie de ajutor. Sunt curiosi, sunt incantati de lumea din jur, rad si sunt dornici de aventura. Pentru ei cataratul pe un dulap si datul jos din pat este o aventura, dupa cum o aventura este si explorarea tururor locurilor din casa. Curiozitatea este un semn al evolutiei si trebuie incurajata. Dar, sunt incapabili sa recunoasca cel mai mic pericol, nu se tem de nimic, motiv pentru care se pot pune in situatii dintre cele mai periculoase. In consecinta cea mai buna solutie este supravegherea permanenta. In plus parintii stiu ca cea mai buna arma este prevenirea asa ca ia, mereu, toate masurile pentru ca cei mici sa fie in permanent in siguranta.

Creierul, stomacul, ficatul si intestinul subtire, dar si unele dintre glande sunt departe de maturitate, in timp ce rinichii, inima si plamanii au atins maturitatea. Acesta este si motivul pentru care copilul are nevoie de o alimentatie specifica varstei, dar fara excese.

 

Personalitatea si joaca bebelusului la 1 an

In ceea ce priveste dezvoltarea intelectuala copilul intelege aproape tot ce-i spui, chiar daca ramane indefierent la unele din solicitarile sau rugamintile mamei lui. Are un vocabular format din 10-20 de cuvinte, poate identifica animalele din cartile de colorat, stie culorile si adora sa mazgaleasca, daca are cu ce.

Isi cauta jucariile pierdute pentru ca isi aminteste unde l-a vazut ultima data. Copiaza ceea ce vede la parintii lui, stie sa foloseasca corect unele jucarii, cum ar fi ciocanul sau telefonul.

Devine posesiv, vrea toate jucariile... Nu-l certa si mai ales nu-l forta sa imparta cu ceilalti daca nu vrea sa faca asta. A inteles ce inseamna „al meu”, a inteles sa faca diferenta intre sine si cei din jur. Creste! Placerea de a impartii, generozitatea sunt calitati spre care trebuie sa-l indemni pe copil cu blandete si tact, cu rabdare, dar mai ales oferindu-i exemple, scrie baby zone.  

 

Alimentatia bebelusului la 1 an                       

 Ramane vitala nevoiea de vitamina D si de proteine.

Cei mai multi dintre copilasi care au avut norocul de a fi alaptati pana la varsta aceasta, urmeaza sa fie intarcati. Regimul alimentar al copilului trebuie sa ramana unul delicat, salamurile, carnea afumata, carnea de porc, laptele de vaca nu au ce cauta in alimentatia copilului. Temelia o reprezinta cerealele, legumele, carnea de pui si de vaca, pestele, lacatele fermentate simple – iaurt si barnza, fructele. Evita produsele fainoase, dulciurile, alege mereu cerealele integrale si, foarte important, pastreaza un program al meselor zilnice, care trebuie sa respecte regula celor trei mese principale si a celor doua gustari.

Asteapta-te sa refuze sa-i mai dai tu mancare si sa isi doreasca sa manance singur. Nu ii inhiba aceasta pornire, oricat de tare s-ar murdari. Te poti astepta si sa refuze sa manance. Atunci poti apela la cateva trucuri.

 

Cum este viata ta cu un bebelus de 1 an

Intr-un singur cuvant - frumoasa. Bebelusul face pe ora atatea lucruri care te distreaza incat cea mai mare parte a timpului o petreci zambind. Desigur, o poti petrece si incercand sa-l convingi sa te asculte si suparandu-te, insa ar fi mare pacat. Priveste si afla ce te asteapta

 

Citeste si

Bebelusul la 11 luni

Bebelusul la 18 luni

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!