In cea de a patra luna copil reuseste sa-si tina singur capul, indiferent in ce pozitie se afla. Reuseste sa-si ridice trunchiul si capul sustinut doar in manute si poate destul de usor sa se intoarca de pe o parte pe alta, dar si de pe burta pe spate.
Legatura dintre dezvoltarea capacitatilor motorii ale copilului si dezvoltarea neurologica este directa. Evolutia motricitatii copilului este un semn ca dezvoltarea creierului este in parametrii normali, dar si dovada ca musculatura si sistemul osos se dezvolta si se consolideaza. Dezvoltarea musculaturii si cea a sistemului nervos merg in paralel, una fara alta nu se poate, pentru ca cele doua sisteme sunt complet interconectate.
Dezvoltarea motorie este dovada ca totul este in buna regula cu micutul tau pentru ca aceasta se realizeaza in aceeasi ordine la toti copiii. Dar momentul aparitiei anumitor miscari depinde de conditiile externe: alimentatie, factorii care influenteaza sanatatea, relatia afectiva cu mama si modul in care copilul este stimultat. Din aceasta cauza pot exista mici varatii in plus sau in minus la realizarea marilor cuceriri ale perioadei.
Comunicarea bebelusului la 4 luni
Evident, este fundamental necesara comunicarea parintilor, si a mamei in special, cu micutul ei. Dar, la aceasta varsta copilul reuseste sa comunice la randul sau. Este vorba despre comunicarea prin limbaj si reactii non-verbale, adica paralimbaj, gestica, mimica, postura, toate intr-o forma primara.
Bebe zambeste sau se incrunta, plange si se enerveaza, refuza sa fie luat in brate sau se opune la a fi dat jos. Toate sunt forme de exprimare. Esential este sa vorbesti cat de mult se poate cu micutul tau. Foarte important este sa vorbesti clar, fara sa folosesti exagerat diminutive si fara sa strici cuvinte. Bebe nu va intelege mai usor, ba char din contra.
Alimentatia bebelusului de 4 luni
La aceasta varsta stomacul bebelusului aproape ca s-a dublat fata de volumul pe care il avea la nastere si din aceasta cauza bebelusii nu mai simt nevoia sa manance foarte des. Cei alaptati au mai multe mese decat cei alimentati artificial. Pentru primii regula este sa fie pusi la san ori de cate ori cer acest lucru. Ceilalti trebuie sa primeasca hrana, conform schemei adaptate varstei lor.
Daca copilul hranit artificial poate sa primeasca si apa sau ceai de plante, cel alaptat primeste tot ceea ce ii trebuie de la mama lui. Acestia nu au nevoie de niciun fel de suplimente. Singura grija a mamei este de a avea o alimentatie echilibrata care sa poata sa acopere necesarul de nutrienti de care are nevoie copilul. Regula de aur a mamelor care alapteaza este aceea de a bea un pahar mare de apa dupa fiecare repriza de supt a puiului.
Chiar daca alaptezi de mai multe luni asta nu inseamna ca nu pot aparea probleme. Una dintre cele mai intalnite este refuzul bebelusului sa suga. Ce poti face in aceasta situatie afla de aici.
Diversificarea la 4 luni
Copilasi alimentati artificial ar putea incepe diversificarea hranei. Cei alimentati natural pot astepta pana la sase luni, fara niciun fel de probleme. Decizia divesificarii alimentatie trebuie sa fie luata de medicul pediatru, dupa o evaluare completa a copilului. Incepand de la varsta de patru luni bebelusul poate fi hranit cu lingurita, pentru ca poate transfera alimentul de pe partea de sus pe partea de jos a limbii, pentru a inghiti si deschide gura cand vede lingurita. Diversificarea incepe cu sucuri de fructe (mar) si suc de morcovi.
Primele jucarii ale bebelusului
La aceasta varsta bebe trebuie sa primeasca jucarii. Pentru el orice obiect este nou si poate fi o jucarie. Singura conditie este ca acestea sa fie facute din materiale care sa nu-i faca rau, sa fie suficient de mari pentru a nu putea fi inghitite si sa fie sigure pentru copil. Bebe poate primi si jucarii zornaitoare, care il vor distra foarte tare, dar si un scutec curat care il va tine ocupat cateva minute. Ii poti da copilului orice obiect care pare sa-l intereseze, daca acesta este sigur pentru el.
Copilul continua sa se joace cu mainile si picioarele, dar o face la modul serios, pentru ca a inteles ca se poate juca singur. In spatele jocului, copilul a invatat prima sa lectie: legatura dintre cauza si efect. Micutul intelge ca jucaria zornaie, doar daca este miscata.
Toate culorile
Bebelusii vad colorat inca de la nastere, dar au dificultati sa distinga tonuri apropiate, cum ar fi rosu si portocaliu. De aceea prefera negrul si albul sau culorile cu un contrast ridicat. La patru luni diferentele de culoare devin clare si copilul poate distinge nuante asemanatoare. Ofera-i jucarii colorate! Coloreaza lumea copilului tau! Este momentul cand poti incepe sa faci asta!
Mai multe jocuri care ajuta la dezvoltarea bebelusului poti gasi aici si aici..
Reactiile sociale la 4 luni
Va prefera unele persoane mai mult decat altele. La patru luni, bebelusul va reactiona atunci cand te vede, la vocea ta si chiar la expresia fetei zambind si miscandu-si mainile si picioarele. La aceasta varsta, va incepe sa fie selectiv in privinta persoanelor pe care le place. Atunci cand este inconjurat de multe persoane necunoscute, ii va lua mai mult timp pana se va obisnui. Da-i timp sa se acomodeze atunci cand vin oameni noi sau daca ai de gand sa il lasi cu un babysitter. Atunci cand e in bratele tale si se simte in siguranta va fi fericit sa poata interactiona cu alti oameni, in special cu cu copii mai mari decat el.
Citeste si