Cea de a sasea luna de viata a micutului tau este plina de evenimente. Trei dintre ele trebuie remarcate.
Luna a sasea este perioada in care, de regula apare primul dinte. Daca acesta intarzie sau a aparut deja nu este nici o problema. Copiii nu seamana intre ei! Primul dinte este insotit de unele mici probleme, poate putina febra, ceva reprize de plans, poate mai multa agitatie si o salivatie mai abundenat, dar si nevoia de a „rontai”. Ofera-i copilului jucarii moi pe care sa le poata duce la gura si pe care sa le mestece pentru a ajuta eruptia primul dinte.
Al doilea eveniment este senzatia de incredere deplina pe care micutul o intelege si o arata fata de mama lui, in mod special, si in general fata de adultii pe care ii are in preajma. O reactie a increderii in parinti este si teama de necunoascuti, care apare tot acum. Cele doua noi sentimente vin la pachet! Si este normal sa fie asa, aceasta fiind dovada ca micutul are constiinta de sine prezenta.
Al treilea eveniment al lunii este reusita de a stat in fund singur. Copilul o sa reuseasca sa stea stabil in fundulet. Este o chestiune care tine de capacitatea lui de a isi controla pozitia si de a intelege acest lucru, in mod constient.
Ce intelege bebelusul la 6 luni
Dezvoltarea creierului face posibil ca micutul sa inteleaga sensul lui da si nu. Daca pana la aceasta varsta reactiile sunt instictive, iar cuvintele erau doar un amalgam de sunete, de la aceasta varsta bebe intelege sesnul lui da si a lui nu, dar si mimica mamei care spune „da” sau „nu”. Nu insista, insa! Nu este inca pregatit pentru a primi educatie, dar il poti invata sa inteleaga, cu voce foarte blanda ceea ce poate si ceea ce nu poate sa faca. Insoteste cuvintele de expresi elocvente de mimica si de gestica. Copulul are capacitatea de a face corelatii intre acestea si in acest mod intelege din ce in ce mai mult din cele ce se petrec in jurul lui. Pe ideea asocierii si a corelatiilor copilul descopera lumea. Mamele stiu instinctiv aceasta tactica de comunicare.
Copilul descopera rutina, iar programul lui devine mult mai ordonat. Tot din rutina face parte si jucaria preferata. Este varsta „primelor iubiri”, iar copilul tau poate face mici pasiuni pentru o jucarie, pentru paturica sau perna lui. Respecta-i aceste dorinte! Sunt foarte importante pentru el. In fapt, nu minimaliza nici una din dorintele copilului, nici una din cerintele lui. Daca sunt posibile indeplineste-le, daca nu apleaza la fermecatul „nu”.
Alimentatia bebelusului la 6 luni
Luna a sasea vine cu mari evenimente pentru toti bebelusii. Daca cei hraniti artificial sunt deja experimentati, cei care au primit alimentatie naturala, au un mare pas de facut – inceperea diversificarii.
Diversificarea poate incepe cu suc de morcov si suc de mere dulci. Se dau cate o lingurita, doua de suc. Apoi cantitatile cresc treptat. Urmeaza supele limpezi de legume (morcov, dovlecel, telina). La fiecare doua, trei zile se poate adauga o leguma noua, iar morcovul si dovlecelul poate fi pasat si pus in supa. Urmeaza - iaurtul, galbenusul de ou, cerealele cu lapte si spre sfarsitul primei luni a diversificarii prima supa de carne de pui sau de vaca (limpede). Carnea vine abia dupa ce copilul accepta bine supa de legume si supa limpede de carne.
Sfaturi pentru mame
Diversificarea, indiferent daca incepe la patru luni sau la sase luni, este o etapa foarte importanta in viata copilului. Secretul reusitei sta in rabdarea si calmul mamei. Copilul o sa fie tentat sa refuze ceea ce este nou. Nu insista, nu te speria, nu te ingrijora. Incet o sa primeasca toate bunatatile pe care i le oferi.
Nu-i da combinatii de alimente noi.
Nu amesteca laptele cu care micutul este obisnuit cu alimentele noi. O sa refuze cu incapatinare.
In primele zile ale diversificari ofera copilului alimente noi, la finalul mesei de lapte. Foamea este mai puternica decat curiozitatea, iar cu burtica plina o sa fie mai interesat de noutati.
Nu lasati sa treaca nici o masa, dupa ce incepe diversificarea fara sa adaugati un alt aliment, in afara de lapte.
Copiii accepta cu placere sucul de morcov si sucul de mere dulci, asa ca cel putin in primele saptamani va puteti baza pe acestea.
Copiii acepta mai usor lucrurile dulci, deci si supa de zarvazat o sa intre in gratiile micutului, destul de repede.
Daca copilul accepta si o lingurita este suficient. In felul acesta copilul o sa inteleaga ca exista si alte lucruri bune de mancat in afara de lapte, dar si faptul ca „ceva nou” apare la fiecare masa.
Cum este viata ta cu un bebelus de 6 luni
In aceasta luna nu iti vei mai vedea capul de treaba, insa cu siguranta va fi si mai frumos decat inainte. Deja poti avea dialoguri la care ti se raspunde si programul il puteti face impreuna. Cea mai mare parte a timpului va fi ocupata cu diversificarea. Fiind ceva nou, atat pentru tine cat si pentru bebe, o mare parte din resursele de energie se vor duce acolo. In rest, va plimbati, radeti, povestiti si socializati mult mai bine.
Mai jos iti voi arata un video cu 24 de ore din viata unui bebe de 6 luni
Citeste si