Cele ce urmeaza sunt o lectie pentru parinti. Asta pentru ca meseria de parinte este una dintre cele mai grele din lume si nu exista nici un manual din care sa invatam ceea ce trebuie si ceea ce nu trebuie spus si facut!
Ritmul in care traim, stresul, pot explica unele din excesele verbale ale aprintilor. Psihorogii recomanda ca in cazul in care iti recunosti faptul ca ai spus „prea mult”, singura cale pe care o mai ai la este sa-ti recunosti gresala si sa-i explici copilului tauca totul nu a fost decat o vorba.
Cel mai bine este, spun psihologii, sa nu ajungi niciodata in situatia de a spune lucruri pe care mai traziu le vei regreta. Iata ce nu trebuie sa-i spui niciodata copilului tau.
„Daca nu te opresti, te las aici!”, este ultimul lucru pe care trebuie sa-l spui copilului tau, aflat in plina criza de nervi in fata unui magazin de jucarii. O astfel de vorba induce frica si aceasta o sa-i aduca mari prejudicii in dezvoltarea personalitatii.
„Ce bine era daca semanai mai mult cu fratele/sora ta”, este o mare gafa. In primul rand nu exista comparatie si competitie intre frati. Acesta naste invidie, frustrari si gelozie, ceea ce este incompatibil cu o relatie reala intre frati. Asa ceva nu se spune si, mai ales, nu se gandeste!
„Divortez din cauza ta!”. Nimic mai fals. Nimic din relatia care exista intre doi adulti nu poate fi vina copilului lor. Niciodata o astfel de afirmatie nu trebuie facuta cel putin din doua motive. Modul in care iti gestionezi si iti cultivi relatia cu partenerul tau depinde exclusiv de tine. Copilul nu este nici moneda de schim, nici plata, nici rasplata!
„Faci, pentru ca spun eu!” este demonstratia de autoritate a parintelui, dar gresit abordata. Copilul trebuie sa faca ceea ce ii spui sa faca, dar merita, are nevoie si, nu in ultimul rand, esti dator sa-i explic de ce si pentru ce trebuie sa faca ceea ce ii spui sa faca. Impunerea unei actiuni cu forta sau in forta nu o sa aduca niciodata efectele pe care le urmaresti.
„Sa-ti fie rusine pentru ceea ce ai facut!”, toti parinti au spus asta. Nu repeta gresala lor. Rusinea nu este un sentiment bun. Din contra este un sentiment care dauneaza personalitati, indeamna spre a te inchide in tine, spre a refuza comunicarea. Rusine are lagatura cu a te simti umilit, inferior. Greselile se pedepsesc si se indreapta explicandu-le.
„Nu te-am vrut niciodata!” este poate cea mai grava si mao absurda afirmatie pe care o poate face un parinte. Copilul nu a cerut sa se nasca si nici nu l-ai intrebat. Decizia venirii lui pe lume este a ta, deci nu pune pe umerii lui efectele decizilor tale!
Toate aceste lucruri care nu trebuie niciodata spuse unui copil sunt foarte grave, iar o data rostite, sunt adevarate bombe cu efect intarziat. Singura cale de a le dezamorsa este sa-ti cer iertare de la copiulul tau.