Sari la conținut

Copilul la 5 ani

La finele primilor patru ani de viata copilul este considerat prescolar. Cei mai multi dintre ei, intre patru si cinci ani merg la gradinta. Copilul a crescut si este suficient de mare pentru a se descurca singur in colectivitatile mici. 

 

Dezvoltarea intelectuala la 5 ani

La cinci ani creierului a atins deja circa 90% din volumul creierul unui adult, dar dezvoltarea continua pana la 20 de ani.

Evolutia din acest an se vede in primul rand in progresele limbajului copilului in acest interval de timp. Corecteaza-l, ajuta-l si explica-i. In felul acestea greselile se vor indrepta. Este nevoie de rabdare si, nu de putine ori, trebuie sa repeti de zeci de ori inainte ca cel mic sa se corecteze cu adevarat. Vocabularul copilului depaseste 2500 de cuvinte, invata cu placere si usurinta poezii si cantecele. Este o cale foarte buna prin care il ajuti sa-si imbunatateasca limbajul cu o conditie: sa inteleaga cuvintele noi. Deci explica-i mereu sensul, combinatiile si ajuta-l folosind sinonime pe care micutul le intelege. Uite 5 jocuri conversationale care te pot ajuta.

 

Dezvoltarea emotionala la 5 ani

Tot o dovada a evolutiei sunt fricile copilului, care de data aceasta se manifesta diferit fata de spaimele din mica copilarie. Nu-l lasa sa-i fie frica. Frica naste frica, iar cea mai buna cale prin care poti face din copilul tau un omulet sigur pe el este sa-i dovedesti ca intunericul nu ascunde niciun monstru, sub pat nu este ascuns un balaur, iar fulgerele sunt doar lumina. Explica-i mereu. In aceasta sta secretul unei viitoare  personalitati puternice.

In intervalul de la patru la cini ani apare sentimentul complex al increderii in sine. Copilul se raporteaza la ceilalti, se compara si se evalueaza. Parintii trebuie sa-i stimuleze increderea in sine, ca fiind o cale care ii asigura o dezvoltare frumoasa si solida. Pentru copii sensibili si introvertiti, perioada poate sa fie destul de dificila, scrie sheknows.

 

Dezvoltarea fizica la 5 ani

Si in cursul acestui an sunt incapabili sa stea locului, iar riscul accidentelor este major. Perioada necesita o supraveghere constata si foarte atenta din partea parintilor, micutii fiind foarte nazdravani.

 

Sfaturi pentru parinti

Parintii trebuie sa stie ca intre patru si cinci ani copilul intelege ce inseamna a minti. Este suficient de mare si are abilitatea de a-si induce in eroare parintii. Iar pustii la varsta asta o fac intentionat. Nu incerca sa-l convingi ca nu trebuie sa minta. Realitatea de zi cu zi arata ca minciuna este mai mult decat necesara. Ceea ce trebuie sa inteleaga copilul este ca nu trebuie sa-si minta parintii.

O cale utila prin care il poti arata celui mic ca este un membru cu drepturi depline in familia lui este sa-i dai responsabilitati. Evident pe masura capacitatii si puterilor lui.

Stimuleaza-i curiozitatea. Tenteaza-l cu situati si experiente noi. Provoaca-l, incurajeaza-l! Nu-l critica! Lumea este plina de critici. Ajuta-l sa inteleaga ca lumea este ceea ce construieste el, nu ceea ce au ceilalti. Parintii trebuie sa fie primii fani ai copilului. Lasa-l sa se sprijine pe tine, are nevoie de asta, pentru ca aventura vietii lui abia incepe!  

 

Citeste si

Copilul la 4 ani

Copilul la 6 ani

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!