Putini nou nascuti pot fi castigatori de concursuri de frumusete, ceea ce nu este de mirare luand in considerarea prin ce au trecut.
Caracterisitici fizice:
Nou-nascutii au capete mari, nu au gat, au picioare scurte si datorita nasterii au capetele ascutite. Nu exista nici un motiv pentru a fi ingrijorata din cauza punctelor moi de pe capul micutului. Acestea sunt locuri unde oasele craniului nu sunt sudate suficient pentru a permite comprimarea lor in momentul nasterii. In parte din spate, oasele se vor suda in aproximativ 4 luni de la nastere iar in partea din fata dupa 18 luni. De asemenea, organele genitale au dimensiuni crescute datorita aportului de hormoni primiti de la mama imediat inainte de nastere. Si fata poate sa-i fie umflata datorita presiunii suferita in timpul travaliului.
Pielea
Culoarea pielii bebelusilor poate varia in functie de cat a durat sarcina. Bebelusii prematuri au pielea transparenta, acoperita cu un par fin numit lanugo, sau cu vernix, o substanta albicioasa care ii protejeaza pielea. Cu cat nasti mai tarziu, cu atat cantitatea de lanugo si vernix vor fi mai mici. Cam 30-40% din bebelusi se nasc cu mici pete albe sau galbene pe fata, care dispar cand bebelusul are 3, 4 luni. Mai poti observa semne din nastere pe pielea bebelusului care pot avea tot felul de forme. Majoritatea acestora dispar in primele luni de viata. Pielea bebelusului poate avea si o nuanta usor galbuie, care de cele mai multe ori nu reprezinta o conditie patologica si va disparea dupa aproximativ o saptamana.
Parul
Poti sa te astepti la surprize in ceea ce priveste parul. Chiar daca ambii pariti sunt bruneti, bebelusul poate fi la inceput blond, si invers. Pana la urma se pare ca parul nou nascutului nu are nici o legatura cu cel pe care il va avea atunci cand va mai creste.
Ochii
Majoritatea copiilor de rasa alba se nasc cu o nuanta a ochilor de un gri-albastru inchis si pot trece saptamani si luni pana ajung la adevarata culoare, oricum, culoarea pe care ochii copilului o au in jurul varstei de 6-9 luni e, probabil, cea definitiva.
Schimbari la care sa te astepti in urmatoarele 6 saptamani
Cand va avea sase saptamani, majoritatea problemelor pielii vor fi disparut in cea mai mare parte, daca nu, asta se va intampla curand. Restul cordonului ombilical ii va cadea si dupa primele zile de viata va incepe sa castige in greutate ceea ce va face ca, in sfarsit sa arate ca un bebelus adevarat.
Daca bebelusul s-a nascut cu mult par, s-ar putea sa piarda o parte sau chiar pe tot in primele saptamani sau luni. Nu te speria, va reveni si probabil va arata cu totul altfel.
Articole relationate
Stresul la bebeluși: Cum îl recunoaștem, ce îl provoacă și cum putem ajuta
Stresul nu este o experiență rezervată doar adulților sau copiilor mai mari. Chiar și bebelușii pot resimți stresul, iar această stare poate avea un impact...
Înșelătoria de tip „Lapte praf”. Cum funcționează și ce trebuie să știi
Impostorii au descoperit o nouă metodă de înșelătorie: apelează la mila pentru bebeluși a trecătorilor, cerând lapte praf pentru niște copilași care nici măcar...
De la ce vârstă ar trebui să înceapă copilul să doarmă singur? Pași pentru o tranziție cât mai simplă
Mulți părinți aleg să își culce bebelușii în același pat cu ei, din motive de siguranță, confort sau apropiere emoțională. Pe măsură ce copilul crește,...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu