Unii bebelusi se tarasc pe burta, altii merg efectiv in patru labe, iar altii se tarasc pe fund. Alti bebelusi sar de aceasta perioada si trec direct la pozitia verticala si la mersul in picioare.
Dezvoltarea psihomotorie a bebelusului de 7-8 luni se prezinta dupa cum urmeaza:
► Bebelusul face distinctie intre figurile umane. Intelege ca mama il face sa uite de plansete…Ursuletul sau un alt obiect securizat devine “substitutul afectiv” care il va ajuta sa se consoleze la primele suferinte.
► La varsta de 7-8 luni, copilul este mai sensibil la schimbari si noutati ce l-ar putea face sa devina nelinistit.
► Incepe sa inteleaga sensurile cuvintelor; deasemenea, pentru a-i dezvolta vocabularul, este bine sa asociati cuvintele cu gesturi.
► Bebelusul trancaneste, ceea ce inseamna ca poate pune doua sunete impreuna, cum ar fi “bababa”, “mamama”, acest lucru il amuza, ii place sa le repete. Le foloseste adesea pentru a obtine ce-si doreste.
► Prinde obiectele, le arunca, le trece dintr-o mana in alta, pocneste doua obiecte intre ele. Toate aceste activitati ii permit sa exploreze obiectele, sa-si exerseze motricitatea si, in plus, sa produca zgomote care-i plac atat de mult sa le asculte.
► In fata oglinzii, este foarte fascinat si exploreaza corpul sau si al celor ce se mai vad in oglinda.
► Momentul aparitiei fiecarei etape a dezvoltarii psihomotorii poate varia in functie de fiecare copil.
Jocul cu bebelusul de 7-8 luni: faceti-l sa sara , il va incanta acest lucru, ajutati-l sa se rostogoleasca stand pe o parte, precum un butoi. Cu burta ridicata, sustineti-l cu mana in fata, astfel incat sa poata avansa cu mainile, il va ajuta sa se tarasca. (Afla mai multe despre dezvoltarea copilului la 6-8 luni, aici)
Lalatiunea si verbalizarea
Lalatiunea este prima faza a limbajului, fara de care verbalizarea nu este posibila. Incurajati-i productiile verbale repetandu-le dupa el, surazand si aratandu-i bucuria dumneavoastra prin intonatie.
►In timpul baii, al schimbarii scutecului, profitati vorbindu-i folosind cuvinte despre gesturile dumneavoastra. Faceti activitati in fata oglinzii.
► Atrageti-i atentia asupra zgomotelor din casa sau din exterior. Aratati-i ce zgomote poate face cu jucariile sau celelalte obiecte.
► La varsta de 7-8 luni, copilul dumneavoastra accepta mai greu sa fie privat de mama, pentru a-l ajuta sa depaseasca aceasta perioada, jucati-va “cucu-bau”, vorbindu-i in timp ce sunteti intr-o camera alaturata.
►Evitati sa-l lasati singur la persoane pe care le cunoaste putin, intr-un mediu nou, ii ia timp pana se obisnuieste cu noul supraveghetor. Va aprecia mult sa aiba langa el ursuletul sau jucaria preferata.
Caracteristicile jucariilor ideale la aceasta varsta: jucarii pe care le poate musca, jucarii solide, necasante, jucarii atat de mari cat sa nu fie inghitite, atat de mici cat sa le poata tine in maini. Jucariile recomandate copiilor din lunile anterioare pot fi folosite in continuare.
Articole relationate
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
Garderoba bebelușului la zăpadă: cum să îți protejezi micuțul în zilele reci de iarnă
Zăpada aduce bucurie și magie în sezonul rece, dar, pentru părinți, vine și cu provocarea de a-și îmbrăca bebelușul corect pentru vremea rece. Pielea delicată...
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu