Sari la conținut

Alaptarea: beneficii si inconveniente

Toti pediatrii, fara exceptie, sustin beneficiile imense pe care le aduce alaptarea pentru copil si pentru mama.

Este unanima ideea ca perioada de alaptare este importanta nu numai din punct de vedere fizic, ci si psihologic. Bebelusul se hraneste pentru a trai, asadar noi trebuie sa-i asiguram hrana fara sa tinem cont de cantitatea acesteia. Este esential ca mama sa faca tot ceea ce depinde de ea pentru a incerca sa-si alapteze copilul, iar renuntarea la hrana naturala sa fie doar in conditiile in care aceasta este un pericol pentru mama sau copil.

O alta chestiune care trebuie foarte bine inteleasa de mame este aceea ca mamele trebuie sa aiba incredere in instinct, iar copilul trebuie sa-i fie lasata libertatea de a alege in ceea ce priveste viata sa, asa ii dicteaza instinctul, in ceea ce priveste ritmul meselor la san si catitatea de lapte supta. Regula alaptarii este ca nu exista nici o regula in ceea ce priveste frecventa meselor si cantitatea de lapte pe care copilul o primeste, daca este vorba despre alaptare. Regulile si frecventa meselor este o caracteristica a hranirii artificiale, mai ales in cazul copiilor foarte mici, in primele saptamani de viata.

Rasfoieste dosarul nostru legat de alaptare:
- Afla ce beneficii uluitoare are laptele matern
- Ce trebuie sa mananci cand alaptezi, pentru binele tau si al copilului
- De la mame cu experienta afla regulile de aur ale alimentatie la san


Este dovedit faptul ca intre organismul matern si copil se realizeaza o simbioza perfecta. Mama produce exact cantitatea si calitatea de lapte de care are nevoie copilul. Exceptiile de genul "prea putin lapte" sau "lapte slab, care nu hraneste copilul" sunt situatii care in cele mai multe cazuri sunt efectul unei insuficiente pregatiri a mamei, a lipsei de indrumare si a superficialitatii unor cadre medicale. Practic nu exista femeie care sa nu-si poata alapta copilul. Exceptiile sunt mereu de natura medicala.

Este ideal ca cel mic sa fie hranit cate ori doreste el! Copiii care la nastere au o greutate medie de pana la trei kilograme si jumatate vor cere cam sase mese pe zi. Cei care au sub trei kilograme vor dori opt mese pe zi. Numarul meselor depinde de atitudinea copilului de a manca mai mult sau mai putin, de energia lui, dar si de cantitatea de lapte produsa de mama. In concluzie, alegerea trebuie efectuata de catre copil si nu impusa de catre mama. Iti vei da seama simgura ca totul functioneaza cum trebuie si ca laptele ii furnizeaza tot ceea are nevoie copilul din comportamentul sau: daca mananca bine, doarme, creste cat trebuie si isi face nevoile in mod regulat.

Copilul isi stabileste singur orele la care vrea sa manance in functie de cand va simti nevoia. Intervalul de timp dintre mese va fi ales tot de catre bebelus. Nu exista un interval minim care trebuie respectat, mai ales in primele luni de viata ale micutului. De asemenea, nu este necesar ca el sa manance in fiecare zi la aceeasi ora. Pe masura ce ii oferim libertatea de a alege, vom constata ca el va adopta un anumit ritm si se va obisnui sa ceara hrana cam la aceleasi ore. S-a dovedit ca acei copii care sunt hraniti artificial par a fi mai punctuali, iar orele de supt sunt mai regulate, spre deosebire de micutii alaptati la san care au intiativa, cer lapte si dincolo de program.

Este foarte important de stiut ca cel mai bun aliment pentru copil este laptele matern si este foarte bine daca toate mamele isi pot hrani bebelusul la san. Dar daca acest lucru nu este posibil, mamele nu au nici un motiv sa sa simta frustrate sau stanjenite, pentruca nu pot face acest lucru. Alimentatia artificiala nu compromite in niciun fel cresterea lui.

Avantajele laptelui matern:

-copiii nu primesc substante care provoaca alergii;
-furnizeaza anticorpi;
-este disponibil oricand;

Dezavantajele laptelui matern:

-programul de masa poate fi neregulat;
-perioada de trecere la intarcare poate fi mai grea;
-necesitatea administrarii suplimentelor de fier;

Ce inseamna alaptarea mixta? Cand o mama apeleaza la laptele artificial deoarece nu poate satisface necesarul de lapte al bebelusului prin alaptarea la san. Ne putem da seama usor de acest lucru, observam ca micutul nu doarme dupa masa, plange si vrea din nou sa manance. Intr-un astfel de caz, vom alapta copilul la san aproximativ 20 de minute, dupa care ii vom da biberonul. Trebuie spus ca alaptarea mixta se va transforma cu timpul in alaptare artificiala.

Este important de spus ca un sugar nu trebuie sa respecte in mod riguros orele de masa, el trebuie sa fie hranit atunci cand simte nevoia. Putem continua alaptarea la san cat timp avem lapte. Daca beneficiati de lapte din plin, puteti face acest lucru pana in luna a sasea, cand copilul poate creste perfect doar cu lapte matern. Copilul nu are nevoie in mod normal de alte lichide. Laptele contine apa in proportie de 87%, prin urmare ii vom da sugarului mai multa apa vara, cand este mai cald. In primele 3 luni ii vom da vitamina K si in primele 7 luni vitamina D, indiferent de modul in care il alaptam pe micut.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!