Stiu ca aceasta este una dintre marile intrebari ale mamelor: "Cu ce sa-mi hranesc bebelusul?". Care sunt cele mai bune cereale, ce alimente aleg, ce este bun pentru copil, ce este rau, ce-i face bine, ce are nevoie.... si inca multe alte variante.
Iata cateva principii pe care le poti adapta in functie de anotimp, in functie de oferta preparatelor pentru copii.
Intre 5-7 luni
Vorbim despre alimente pentru bebelusii sub sase luni, altele decat laptele matern, in cazul copiilor care sunt hraniti (pana la sase luni), artificial. In cazul celor care primesc lapte matern divesificarea, deci orice discutie despre alte alimente incepe dupa sase luni.
■ cereale fortificate cu fier (orez, ovaz), diluat cu lapte matern sau formula de lapte pecare o primeste copilul este primul aliment recomandat de catre cei mai multi pediatri. Cereale aduc copilului necesarul de fier, vitamine din complexul B, si proteine. Orezul si ovazul, eventual imbogatit sunt alimente cu factor alergen foarte scazut.
■ Poti adauga piure de banane, piure de mere dulci, piure de avocado. Acestea aduc vitamina C care contribuie la absorbtia fierului.
Intre 6-7 luni
■ Adauga legume fierte si fructe piure in cereale. Foloseste un blender si macina bine ingredientele. Copilul nu stie sa mestece! Poti folosi si cartofi dulci, caise, piersici, prune, morcov, mazare, mango. Fructele si legumele adauga vitamina A, C, B, fibre, acid folic, fier, magneziu, mangan şi zinc.
■ Include in dieta si alte cereale: mei, quinoa, faina de ovaz.
■ Poti adauga in dieta copilului iaurt preparat in casa si branza de vaci, tot facuta in casa.
■ Adauga ulei din seminte de floarea soarelui, ulei de nuca de cocos.
■ Este momentul pentru galbenus de ou (fara albus de ou), fiert tare pentru aportul de fier, proteine si grasimi sanatoase.
Necesarul de nutrieni intre 1 si 3 ani
Diversificarea pas cu pas
Intre 7-12 luni
■ Adauga legume din categoria: broccoli, varza, sparanghel, fasole verde, sfecla.
■ Este momentul pentru macaroane din faina integrala, bucatele de legume fierte. Lasa copil sa manance cu mana pentru a afla mai multe despre produsele alimentare si modul de utilizare a degetelor.
■ Introdu carne foarte bine fiarta si tocata fin si peste alb. Cea mai buna carne: cea de vita si cea de curcan.
O regula fundamentala este aceea de nu-i da copilului pana la varsta de doi ani alimente care sunt prelucrate: salam, sunca, conserve, preparate din carne.
Bazeaza-te pe galbenusuri de ou, ficat si ulei de ficat de cod. Utile sunt si supa de oase - supa de pui sau supa de vita, daca se poate crescute in conditii cat mai curate. Ofera-i mereu alimentele fermentate natural - chefir, iaurt, varza acra, muraturi - alimentele fermentate in sare, si evitale pe cele in otet. Foarte necesare sunt grasimile sanatoase - unt, smantana, fructe si legume organice fierte.
Alimente de evitat
■ Alimente pentru copii din borcan
■ Mierea, doar dupa varsta de un an
■ Soia - pentru ca este greu de digerat, dar este foarte necesara dupa un an.
■ Nuci si seminte - doar dupa un an si jumatate
■ struguri si alte alimente mici, care prezinta un risc de sufocare. pasate, strivite sub forma de piure sunt, insa ideale
■ fructe si legume crude - acestea sunt greu de digerat si ar trebui să fie intotdeauna fierte (cu exceptia bananelor, merelor si avocado), scrie nourishing our children.
Important!
Laptele matern este alimentul ideal si unic pana la varsta de sase luni.
Laptele matern trebuie sa ramana alimentul de baza, pana la varsta de un an.
Laptele matern este necesar si util in alimentatia copilului pana la varsta de doi ani.
Pofta buna si copiii sanatosi!
Articole relationate
Rejuvenarea vaginală și faloplastia: ce sunt și cum pot contribui la stima de sine
Într-o lume în continuă schimbare, în care imaginea și stima de sine joacă un rol esențial în viața cotidiană, există diverse modalități de a îmbunătăți...
Ce trebuie să știe un copil să facă în casă, până la împlinirea vârstei de 6 ani
Înainte de a ajunge la școală, copiii trec printr-o etapă esențială de formare a obiceiurilor și abilităților care le vor modela viața de zi cu zi. Deși la prima...
Gisele Bundchen, supermodelul brazilian, e însărcinată pentru a treia oară, la 44 de ani. Cine este viitorul tată și cum a reacționat fostul soț
Gisele Bundchen, supermodelul brazilian în vârstă de 44 de ani, este gravidă pentru a treia oară. Vedeta este într-o relație cu Joaquim Valente, un instructor de...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu