Obezitatea infantila constituie o problema extrem de ingrijoratoare, numarul copiilor supraponderali sau obezi inregistrand o crestere anuala de 400.000, si asta doar in Europa, releva un raport anual al Uniunii Europene.
Copiii obezi nu au doar probleme de sanatate, precum diabet si afectiuni ale ficatului, atunci cand sunt mici, dar este mai mult decat probabil ca ei sa se confrunte cu un risc sporit de boli cardiace, cancer, hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale si depresii, pe masura ce inainteaza in varsta.
Dincolo de problemele care pot aparea la maturitate, efectele negative se manifesta si asupra psihicului copilului mic: acesta este izolat de colegi, socializeaza greu, este retras, apatic, irascibil si neinteles. In aceste conditii, uneori scade chiar si randamentul la invatatura. Un copil obez este imatur, vulnerabil si dependent de adultii din jurul sau, intr-o mai mare masura decat cel normoponderal.
Reabilitarea copilului obez
Demersul, efectuat concomitent de parinti, familie, cadre didactice si, nu in ultimul rand, supravegheat de medic, trebuie sa fie unul sustinut si pe o perioada indelungata. Procesul este lent si trebuie sa tina seama de un fapt esential: alimentatia reprezinta un proces care are o incarcatura afectiva profunda. A-l priva pe copilul sub 13-14 ani de lucrurile pe care le-a mancat in mod obisnuit va fi receptionat de acesta ca fiind o demonstratie de agresivitate asupra lui si de lipsa de dragoste din partea parintilor, scrie ASPE.com.
Zece reguli de aur
1. Mancati mereu impreuna, la ore fixe. Excludeti complet din meniu mancarurile de tip fast-food, cele cu aport caloric ridicat si cu exces de zahar. Preparati mancare in casa: mancarea gatita este sanatoasa, mult mai saraca in calorii decat cea semipreparata sau cea de tip fast-food. Aveti grija ca alimentele din frigider si camara sa fie proaspete si sanatoase. Din alimentatia copilului nu trebuie sa lipseasca fructele. Renuntati complet la sucurile carbogazoase. Consumati doar apa plata si inlocuiti sucul cu ceaiurile de fructe, reci (cu lamaie, fara zahar si pastrate in frigider).
2. Promovati constant activitatile care presupun miscare fizica. Spre exemplu, mergeti pe jos, de acasa pana la scoala si de la scoala pana acasa. Stimulati interesul copilului pentru sport: inot, baschet, echitatie, schi, patinaj etc. Aveti grija! Este foarte usor sa incepeti sa practicati un sport, dar foarte greu sa continuati. Cumparati-i o bicicleta sau role, astfel incat copilul sa fie stimulat sa faca miscare in mod constant.
3. Petreceti cat mai mult timp posibil in compania copilului si provocati-l sa participe la diverse activitati: mergeti impreuna la plimbare, instituiti programul "Un muzeu in fiecare week-end" sau "Saptamana aceasta nimeni din familie nu foloseste liftul!".
4. Gatiti impreuna. Daca micutul va participa la "bucatareala" impreuna cu tine - iar copiii adora sa se implice, va savura mancarea sanatoasa gatita in casa si va intelege ca este mult mai gustoasa decat cea de la fast-food. Urmariti programe de televiziune care pledeaza pentru un stil de viata sanatos. Inventati retete sanatoase.
5. Nu ii impuneti un regim dietetic strict. Este greu de respectat pentru un adult, cu atat mai mult pentru un copil. Renuntati la tentatiile dulci si la mancarurile hipercalorice. Controlati cu foarte mare atentie cantitatea de mancare consumata de copil si oferiti-i alternative sanatoase pentru poftele lui: spre exemplu, fructe si dulciuri preparate in casa, nu prajituri de la cofetarie.
6. Aveti grija ca micul dejun sa fie consistent si hranitor: cereale, lapte degresat, fructe si, din cand in cand, oua si carne slaba sau peste. Un copil care mananca bine dimineata nu va avea nevoie de suplimente. Oferiti-i un pranz echilibrat si variat. Nu este usor, dar efortul merita din plin. In primul rand, bazati-va pe carnea de pui, peste, fasole verde, legume fierte si salate. Supele si ciorbele de zarzavat sunt de real ajutor, fiind bogate in vitamine si sarace in calorii. Copilul nu trebuie sa consume o cantitate exagerata de paine. Invatati-l sa manance unele feluri de mancare fara paine.
7. Renuntati la: mezeluri si salamuri, carne de porc si cartofi prajiti, aluaturi, paste fainoase in exces sau inghetata. Introduceti in alimentatie: iaurturi, creme de braza, peste la cuptor, legume, carne de pui.
8. Renuntati la obiceiul rontaitului la televizor. Sau, daca altfel nu se poate, inlocuiti chipsurile si floricelele cu fructe si seminte.
9. Mentineti o legatura stransa cu medicul pediatru si un specialist in nutritie. Doctorul trebuie sa va fie un prieten, iar copilul trebuie sa il priveasca cu simpatie si incredere.
10. Laudati, apreciati si incurajati reusitele micutului, dar aveti grija sa faceti totul cu masura, pentru a nu transforma kilogramele in plus intr-o obsesie.