Sari la conținut

Cu ce alimente incepe diversificarea la patru luni?

Diversificarea incepe in jurul varstei de patru luni pentru copilasi care nu au fost alaptati, ca urmare a faptului ca formulele de lapte nu mai sunt suficiente pentru a sustine necesarul de minerale si vitamine.

Alimentatia solida in intervalul 4-6 luni poate contine: orez, orz, ovaz, in variantele integrale, dar special preparate pentru bebelusi foarte mici.

Cele mai bune fructe sunt: merele, bananele, perele si avocado.

Dintre legume ideale sunt dovlecelul, fasolea verde si cartofii dulci.

Sunt excluse din alimentatie proteinele si orice forma de lactate, altele decat cele din formulele de lapte speciale pentru copii.

Toate fructele pot fi servite in stare naturala, sub forma de piure, in combinatie cu cereale si lichefiate  apa. Legumele trebuie fierte la aburi, foarte bine, si pot fi transformate in piureuri subtiri cu lapte (din formula pentru copil), cu sau fara cereale. Se poate adauga in mancare o lingurita de ulei vegetal, pe zi (de floarea soarelui, presat la rece). Nu este necesar adaus de sare. Nu se folosesc niciun fel de alimente de origine animala, nici oua, iar carnea este exclusa.

Formula de lapte nu se inlocuieste pana la 6 luni si se schimba potrivit treptei de varsta pana la 12 luni si apoi pana la doi ani.

Nici un aliment nu se introduce in alimentatie fara sfatul medicului pediatru. Aparatul digestiv al copilului in intervalul 4-6 luni este imatur, nu are capacitatea de a digera sau adsorbi anumiti nutrienti, asfel ca alimentatia copiilor care nu primesc lapte matern trebuie sa fie exclusiv conform schemei stabilite de medic.

Baza alimentatiei o reprezinta mai departe laptele, iar legumele si fructele trebuie sa creasca treptat in cantitate, la inceputul meselor, pentru a aduce copilului fier, vitamina A si C, potasiu, fosfor si magneziu. Din mere se poate face suc, pe care copilul o sa-l primeasca cu placere.

Se incepe cu cantitati foarte mici. Nu trebuie sa insisti, nu trebuie sa-l fortezi. Daca refuza, renunta si reia a doua zi.

Nu face combinatii. Serveste legumele si fructele cat mai simplu. Amesteca ingredientele numai dupa ce copilul accepta fructul sau leguma in forma lui simpla, scrie baby food.

Diversificarea la copilul foarte mic trebuie facuta cu multa grija si exclusiv sub controlul medicului.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!