Patru reguli esentiale:
1. Copilul primeste doar lapte special pentru bebelusi, laptele de vaca este contraindicat pana la 2 ani.
2. Fiecare aliment nou introdus in dieta copilului, indiferent de etapa de divesificare pe care acesta o parcurge, indiferent daca este sau nu alaptat. se introduce singur, si se urmareste reactia copilului. O eventuala alergie este usor de identificat iar alimentul poate fi indepartat.
3. Este recomandat ca bebelusii sa primeasca cereale fara gluten cel putin pana la varsta de 8-10 luni.
4. Zaharul si sarea trebuie evitate in dieta copilului. Nu are nevoie nici de zahar, nici de sare. Alimentele (carne, fructe si legume), pe care le consuma contin in mod natural si zahar si sare.
Citeste si:
Diversificarea pas cu pas
Exista o scheme clasica, care trebuie respectata, dar in acelasi timp adaptata in functie de particularitatile de dezvolarea ale fiecarui copil in parte.
Principalul criteriu este acela al modului in care copilul a fost hranit in primele luni de viata: natural, la san sau artificial, cu preparate adaptate .
- Copilul alimentat artificial incepe diversificarea alimentatie cu etapa I la 4 luni. Etapa a doua a diversificari incepe la 6-7 luni.
- Copilul alimentat natural incepe diversificarea la 6 luni, iar a doua etapa la 8 luni. Este ideal daca alaptarea continua pana la doi ani.
Parintii trebuie sa stie ca modul in care se pune in practica divesificarea si obiceiurile alimentare pe care le deprind cei mici, de la aceasta varsta, pot sa duca sau nu la obezitate. Este o certitudine faptul ca o greutate excesivă in perioada de sugar si copil mic creste in mod major riscul pentru sanatatea viitorului adult.
Citeste si:
Ce mananca bebelusul
Copilul obez este adultul predispus la obezitate, boli cardiovasculare, diabet si astm bronsic ca urmare a dezechilibrelor din mica copilarie si a unei alimentatii excesive si gresite bazate in prea mare masura pe dulciuri, fainoase, paine si grăsimi, combinata cu prea putina miscare.
Diversificarea are o suma de reguli care tin de igiena si de sensibilitatea digestiva speciala a copilului mic.
Iata alte cateva reguli esentiale:
- Ofera-i cantităţi mici dintr-un aliment nou.
- Alimentul nou se ofera cand micutul este in perfecta stare de sanatate.
- Combinatiile intre alimente se fac numai dupa ce alimentul a fost acceptat de copil si exista dovada ca este tolerat.
- O masă de cereale simple sau combinata cu fructe si lactate, poate sa ramana in meniul copilului pe timp îndelungat, nu numai in perioada de sugar, ele fiind sanatoase si nutritive la orice varsta, daca sunt consumate fara excese si daca nu contin zahar adaugat.
- Primele legume pot fi oricare din urmatoarele: morcovii, dovlecelul, fasole verde, mazare verde, pastarnac, dovleac sau cartofi dulci.
- Nu exagera cu morcovi.
- Rosiile se introduc in dieta dupa 10 luni.
- Primele fructe pot fi: merele, piersicile, bananele, perele sau avocado. Capsunile, zmeura, murele si fragii se pot da numai dupa un an, daca in familie exista persoane alergice la acestea sau daca micutul are deja reactii alergice. Poti testa copilul cu o capsuna, dar nu mai devreme de 8 luni.
- Citricele simple nu se ofera inainte de 9-10 luni, dar sucul de portocala, combinat cu alte fructe sau pulpa fructelor asociata cu cereale poate fi data celui mic de la 7-8 luni.
- Din momentul in care incepe diversificarea copilul trebuie sa consume in fiecare zi fructe si legume.
- Carnea, ca sursa de fier, trebuie sa fie prezenta zilnic in meniul copilului, dar o portie pe zi este suficienta, mai ales daca copilul suge sau primeste formule de lapte imbogatite cu fier.
- Fiecare masa trebuie sa contina un produs lactat. Copilul alaptat suge dupa-masa.