Sari la conținut

Hrisca in dieta copilului mic

Hrisca nu este o cereala, dar este deseori trecuta in categoria acestora. Hrisca este o planta ierboasa, anuala, care apartine familiei Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba si stevia. Ceea ce se consuma sunt fructele de hrisca. Fructele sunt asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mai mici. Macinate semintele dau o faina care este superioara graului integral.

Fructele de hrisca, partea comestibila din hrisca contin in proportie de 70-80% amidon, in care 25% este amiloza si 75% amilopectina. Proteinele sunt in proportie de 18%. Circa 90% din proteinele continute de hrisca au un aport nutritiv biologic. Hrisca are si o exceptionala concentratie de aminoacizi esentiali, printre care arginina, lizina, threonina, triptofanul, cisteina.

Putin consumata azi, desi are proprietati nutritionale exceptionale, pentru care merita toata lauda, hrisca este mai cunoscuta celor care prezinta intoleranta la gluten, fiind numita si "graul fara gluten".
 
Hrisca are un bogat continut de minerale. Este bogata in fier, zinc, seleniu, fosfor, magneziu si potasiu. Acestora li se adauga compusii cu valoare antioxidanta ridicata printre care rutinul si taninuri. Hrisca este mai bogata in fibre decat orezul brun, avant aproape 5 grame de fibre in 100 de grame. Hrisca nu are vitamine din categoria A, B si C dar contine foarte multa vitamina K.




Hrisca contine mult mai putine glucide, este complet lipsita de gluten, are cantitati mari de aminoacizi esentiali, mult fier si mai mult calciu, decat graul. In plus este impresionanta catitatea si calitatea antioxidantilor.

Hrisca este o alternativa perfecta pentru grau, mai ales in cazul celor care au intoleranta la cereale si gluten.
 

 
Semintele de hrisca sunt aromate si dulci. Se pot consuma crude, fierte sau prajite, fara sa-si piarda proprietatile. Din faina de hrisca se poate face paine, prajituri si biscuiti.

Hrisca este un aliment care poate sa fie introdus in dieta copiilor sub forma de faina si cereale solubile inca de la 8-10 luni. valoarea calorica mica exclude riscul acumularii de kilograme si a bebelusului pufos, iar nutrientii recomanda hrisca in dieta sanatoasa a copiilor.

Coace semintele de hrisca in cuptor si apoi le poti macina. din faina rezultata poti face biscuiti si alte preparate. Semintele de hrisca se fierb (o parte seminte, doua parti apa), si pot fi uletrior pasate si combinate cu fructe sau lapte in piureruri gustoase.

Poti prepara mancaruri clasice cu hrisca folosind-o pur si simplu in locul orezului.

Citeste si:

Banana in alimentatia copilului mic

Oul in alimentatia copilului mic

Cartofii dulci in alimentatia copilului mic

Avocado in alimentatia copilului mic

Marul in alimentatia copilului

Rosia in alimentatia copilului


Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!