Sari la conținut

Marul in alimentatia copilului

Marul este un fruct esential in alimentatia copilului mic. Primul mar poate sa fie oferit copilului in jurul varstei de sase luni, si este una din fructele care fac parte din lista primelor alimente.

Merele sunt fructe complete, gustoase si perfect potrivite indiferent de varsta. Nu conteaza culoarea sau soiul. Toate sunt pline de nutrienti valorosi. Merele contin quercitina, o substanta extrem de activa care are rol antioxidant, contin multe fibre, antihistaminice, elemente antiinflamatoare. Un mar are circa 4-5 grame de fibre, unele dintre ele fiind sub forma de pectina, un tip de fibre solubile. O componenta a cojii de mar (care are si cea mai mare parte din fibre) se numeste acid ursolic, acesta fiind in stransa legatura cu un risc mai mic de obezitate. Merele sunt recunoscute pentru capacitatea de a preveni si ameliora problemele de respiratie. Antioxidantului numit quercitina, care se fgaseste in mere previne asmul. merele previn raceala si sunt o sursa excelenta de vitamina C. Un mar are circa opt miligrame de vitamina C, ceea ce inseamna 40% din doza zilnica recomandata unui copil de sase luni.

Ce beneficii are marul in dieta copilului mic. Un mar mediu contine:

  • Vitamine: vitamin A - 73 unitati internationale (30% din doza zilnica), vitamin C - 9 mg (40%), folat - 4 mcg, vitamina E - 66 unitati internationale
  • Minerale: potasiu - 158 mg; calciu - 9.5 mg, fosfor - 9.5 mg, magneziu - 7 mg, seleniu - 4 mg, precum si doze importante de fier, mangan, cupru si zinc.

 

Practic de la varsta de sase luni copilul poate sa primeasca cel putin o jumatate de mar in fiecare zi, preparat sub forma de piure, suc sau combinat cu branza de vaci si cereale pentru varsta lui.

Pentru primul mar alege merele dintr-un soi dulce. Curata marul, taie-l in bucati mari si arunca-l dua minute in apa clocotita. Scurge-l si paseaza-l in blender. Adauga apa pana la o compozitie semilichida si serveste-l copilului.

10 fructe si legume perfecte pentru piure

O alta varianta este marul copt. Spala bine marele si coace-le cu tot cu coaja si intregi in cuptor. Aduna doar miezul copt, paseaza-l bine si ai o masa perfecta. Poti adauga lapte (formula de lapte sau lapte matern) ori apa.

Dupa sapte luni ii poti da mere rase pe razatoarea de sticla.

Marul se poate combina foarte bine cu legume pentru a face supa sau carne pentru piureuri (supa de cartofi cu mere este un exemplu, piureul de pui cu mere, altul).

Citeste si:

Banana in alimentatia copilului mic

Oul in alimentatia copilului mic

Cartofii dulci in alimentatia copilului mic

Avocado in alimentatia copilului mic

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!