Aproape toti ne dorim sa avem copii cu ochi verzi sau albastri, probabil pentru ca in jurul nostru vedem mai ales ochi caprui. Si atunci cand ne uitam in ochii gri albastrui ai bebelui ne inchipuim ca s-a intamplat minunea: nu seamana cu parintii sai, ci cu strabunicul dintre mama care, parca, avea ochii albastri.
Dupa speranta, urmeaza si dezamagirea: capruiul incepe sa castige din ce in ce mai multa forta si ochii copilului, odata gri, sunt acum caprui cu nuante verzi. La fel de frumosi, ne spunem atunci in barba.
Motivul pentru care se intampla asta: la nastere ochii copiilor nu au suficient pigment si atunci, marea lor majoritate par sa fie gri perlat. Mai ales daca este un bebelus cu pielea deschisa. Daca insa este vorba de un bebelus cu pielea mai inchisa, atunci si ochii vor avea din start o nuanta capruie. Aceasta nuanta se va inchide si mai mult odata cu trecerea timpului. Ochii copiilor nu se deschid niciodata. Nuanta definitiva va fi data de varsta de 3 ani, dar si pe la 9 luni va puteti face o idee suficient de clara privind culoarea ochilor copiilor.
Ceea ce influenteaza culoarea ochilor copiilor sunt genele primite de la parinti. In general, gena capruie este mai puternica decat cea albastra, asa ca doi parinti cu ochi caprui vor avea cel mai probabil un copil cu ochi caprui. Daca unul dintre parinti are ochi albastri si celalalt caprui, culoarea capruie tinde sa predomine.
Conform unui calcul al probabilitatilor, culoarea ochilor unui copil ar arata asa
O clinica de fertilitate din Los Angeles a oferit, pentru o perioada, clientilor serviciul de a alege culoarea ochilor viitorului copil. Insa opinia publica a fost atat de oripilata de idee, incat nu au mai fost facute astfel de teste. Tie ti-ar fi placut sa poti alege culoarea ochilor bebelui?