Spuneam in materialul precedent ca a urmari dezvoltarea copilului inseamna mai mult decat a urmari cresterea in greutate si inaltime si ca recunoasterea intarzierilor in dezvoltare trebuie identificate cat mai rapid, pentru ca interventia precoce este cheia succesului. (Prima parte a materialului o poti citi aici)
Statistic vorbind 2% dintre copii prezinta o incapacitate de dezvoltare severa, iar mult mai multi prezinta intarzieri moderate ale aptitudinilor motorii si/sau de limbaj. Exista studii care arata ca interventia precoce asupra copiilor cu intarziere in dezvoltare recupereaza mult mai bine decat cei care nu fac terapie.
Interventia adecvata include:
► terapie fizica pentru intarzierea dezvoltarii motorii grosiere
► terapie ocupationala pentru intarzieri motorii fine
► evaluare a auzului si terapie pentru intarzierea dezvoltarii limbajului
► programe speciale prescolare pentru copiii cu autism.
Interventia precoce imbunatateste nu numai gradul de dezvoltare al copilului, dar si relatia dintre parinte si copil si intelegerea afectiunii de catre parinte. In plus, s-a demonstrat ca interventia precoce asupra copilului constituie un beneficiu pe termen lung pentru copil si societate.
Intarzierea dezvoltarii limbajului
Intarzierea in dezvoltarea limbajului influenteaza mai ales potentialul academic al copilului. Daca copilul prezinta intarziere in dezvoltarea limbajului la varsta de 2 ani, exista sanse sa recupereze mai tarziu, concluzia fiind ca masurile trebuie luate foarte devreme.
Este esential ca in cazul tulburarilor de limbaj sa se intervina inca de la 12 luni. Problema este cum sesizezi aceste intarzieri. Un copil care este tacut, care nu se balbaie sau care nu raspunde la vocea parintilor sai, trebuie evaluat de specialist.
Cum pot ajuta parintii?
Parintii trebuie sa se implice activ in dezvoltarea copilului. Lasa-l pe covor sa descopere singur ca se poate misca si catara. Rasuceste-l in patut la varsta de doua luni pentru a descoperi ca se poate intoarce, indeamna-l si pune-l in situatii in care sa reactioneze si sa reasunda prin miscare, gandurit sau plans.
Parintii pot contribui la dezvoltarea aptitudinilor motorii generale, dar si a celor de finete, ale mainii
► Pune copilul culcat pe burtica atunci cand nu doarme pentru stimularea dezvoltarii musculaturii spatelui si gatului.
► Asigura un mediu sigur si lasa copilul sa se joace pe podea
► Da-i jucarii cu diferite texturi incurajand astfel copilul sa le exploreze cu degetele
► Indeamna-l si arata-i cum sa se joace cu jocuri de constructii, hartii si creioane adecvate varstei lor
► Incurajeaza-l sa se hraneasca singuri.