Este fascinata rapiditatea transformarilor din primul an de viata, dar si ritmul accelerat in care copilul creste in greutate si in inaltime. Pe de alta parte toti parintii au obsesia comparatiei copilului cu alti copii, mai ales sub aspectul cresterii in inaltime si greutate.
Un parinte trebuie sa stie ca fiecare copil are propriul ritm de crestere si ca nu trebuie comparat cu alti bebelusi.
Practic nu exista doi copii care sa creasca la fel. Exista o perioada de crestere accelerata si perioade in care copilul stagneaza, ceea ce este normal. Ceea ce conteaza este ca bebelusul sa nu slabeasca. Variatii in minus ale greutatii exista si sunt normale, dar numai daca sunt mici si se recupereaza rapid in zilele urmatoare.
Ritmul de crestere depinde inclusiv de anotimp. Vara copiii cresc mai repede decat iarna.
Este imposibil ca tabelele din reviste sau cele din tratatele de pediatrie sa reflecte evolutia copilului tau, iar statisticile, tabelele si graficele de crestere urmaresc valori medie si nu o valoare absoluta si nu este nici o tragedie daca copilul nu se incadreaza in acele tabele.
Ritmul de crestere depinde de unele componente genetice, de greutatea la nastere si de sexul copilului. Greutatea copilului la nastere este influentata la randul ei de multi factori, printre care alimentatia mamei in timpul sarcinii si constitutia corporala a parintilor.
In prima saptamana dupa nastere, bebelusul scade in greutate. Incepand din a doua saptamana de viata bebe incepe sa creasca in greutate, iar ritmul de crestere in primele sase luni este cel mai mare.
Exista cateva tinte pe care bebelusul trebuie sa le atinga.
►Intre prima si a treia luna, ritmul de crestere este de 150-170 de grame pe saptamana.
►Intre a patra si a saptea luna creste cu 700-900 de grame pe luna.
►Cresterea incetineste in jurul lunii a sasea, astfel ca ritmul de crestere scade la 400-500 de grame pe luna.
►In toate aceste perioada variatiile de +/- sunt normale. In primele patru luni sunt normale variatii de +/- 25-50 de grame.
►Dupa luna a sasea variatiile normale sunt de +/- 100 de grame/pe luna
►La opt luni, copilul va cantari de doua ori si jumatate mai mult decat la nastere.
►Intre opt si doisprezece luni, va continua sa creasca, dar mai incet.
►Pana la prima aniversare ar trebui sa cantareasca de trei ori mai mult decat la nastere.
►Prematurii cresc mai repede in greutate, iar ritmul de crestere il egaleaza pe cel al copiilor nascuti la termen in jurul varstei de 6-8 luni.
►In ceea ce priveste inaltimea, copilul va creste cu 2,5 centimetri pe luna in primele sase luni si cu un centimetru pe luna, de la sase luni la un an.
►Estentiala pentru evaluarea ritmului de crestere este dezvoltarea circumferintei toracice si a celei craniene.
►Evaluarea ritmului normal de crestere este dat de proportia si ritmul de dezvoltare al tuturor acestor compoente: greutate, inaltime, circumferinta craniana si toracica.
Citeste si:
Grafic crestere bebelusi
De ce trebuie masurat capul bebelusului
Sursa: everydaylife.globalpost