Sari la conținut

Aptitudini uluitoare ale bebelusilor

Bebelusii au unele abilitati uluitoare, care ii ajuta in dezvoltarea lor, inca din primele luni de viata.

Unele dintre abilitatile copiilor de pana in sase luni au fost intelese de parinti, altele de specialisti, dar toate au fost dovedite stiintific, scrie LiveScience. Iata cateva dintre acestea.

1. Inteleg emotiile cainilor. Inainte chiar de a fi in stare sa spuna "mama" sau "tata", bebelusii sunt capabili sa descifreze emotiile unui caine. Un copil in varsta de sase luni poate asocia sunetele unui caine furios sau ale unuia prietenos cu fotografii ale patrupedelor care ilustreaza atitudinea acestora - respectiv furioasa sau prietenoasa. Emotia este unul dintre primele lucruri pe care bebelusul le intelege in aceasta lume.

2. Simt starea de spirit. Tot inainte sa reuseasca sa articuleze, un bebelus poate simti starea de spirit a unei persoane apropiate - in special daca este vorba de una negativa, cum ar fi o apatie sau tristete. La doar cinci luni, un bebelus poate distinge intre o melodie vesela si una trista. La noua luni poate identifica Simfonia a VII-a a lui Beethoven, greoaie de altfel, dintr-o serie de cantece voioase.

3. Au dansul "in sange". Bebelusii nu doar ca au urechile sensibile la muzica si pot identifica diverse categorii de melodii, dar pot sa si danseze pe ritmurile acestora. In cadrul acestuia, pentru a testa inclinatia lor catre dans, cercetatorii au pus mai multor bebelusi inregistrari cu muzica clasica, melodii ritmice si cu un discurs, timp in care au si filmat reactiile lor. Rezultatele studiului au aratat ca bebelusii si-au miscat bratele, palmele, picioarele, trunchiurile si capetele mai mult atunci cand ascultau muzica, comparativ cu momentele in care auzeau discursul.

4. Imita actiunile altora. Un studiu a scos la iveala faptul ca, atunci cand un copil in varsta de noua luni priveste un adult intinzandu-se dupa un obiect, regiunea motoare din creierul lui se activeaza ca si cum el ar fi cel care se intinde dupa acel obiect. Cercetatorii care au realizat studiul sugereaza ca neuronii-oglinda sunt responsabili de acest lucru.

5. Disting o limba straina. In cadrul unui alt studiu, cercetatorii au pus 36 de copii sa urmareasca persoane care rosteau propozitii in doua limbi. Dupa ce s-au acomodat cu persoana care rostea propozitii intr-o limba (a lor, de altfel), bebelusii de patru si sase luni au petrecut mai mult timp uitandu-se la persoana care rostea propozitii in limba straina, demonstrand ca puteau face diferenta intre cele doua.

6. Discern intre bine si rau. Mai multor bebelusi - unii in varsta de sase luni, iar altii de zece luni - li s-au aratat papusi in doua scenarii diferite. In primul, o papusa a ajutat-o pe o alta sa urce un deal, iar in al doilea scenariu, o a treia papusa a impins-o pe cea care urca. Dupa ce au vazut ambele actiuni, cei mici au fost pusi sa indice pe care o prefera, rezultatele aratand ca cei mai multi bebelusi din ambele grupuri au ales papusa care a intins o mana de ajutor celei ce vroia sa urce dealul.

Fara comentarii, nu?

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!