Sari la conținut

Gemenii - o alta fata a naturii umane

Gemenii au multe lucruri de dezvaluit despre natura umana. Au o personalitate aparte, au o alta viziune asupra lumii. Detaliile le inteleg cel mai bine mamele de gemeni, care au o dubla responsabilitate. Dar efectele sunt mult mai complexte.

Mamele care au gemeni trebuie sa faca absolut toate lucrurile de doua ori - sa hraneasca doi copii, sa schimbe scutecele la doi copii etc. Si, conform unui studiu, grija simultana pentru doi copii este legata de o viata mai lunga pentru mama. Dar asta nu pentru ca datoria dubla creste speranta de viata, ci mai degraba deoarece mama este mai puternica din punct de vedere fizic, nasterea de gemeni find o adaptare evolutionista.

Femeile inalte au sanse mai multe sa faca gemeni, este una din concluziile studiului. A fost comparata inaltimea a 125 de femei care au nascut gemeni si a 24 care au adus pe lume tripleti cu inaltimea medie a femeilor din Statele Unite ale Americii. Iar concluzia a fost ca cele care au nascut doi copii sau mai multi aveau cu circa trei centimetri mai mult decat celelalte. In plus, pe masura ce inainteaza in varsta, o femeie are sanse mai mari de a avea o sarcina multipla decat cele mai tinere. Mai exact, e vorba de cele care au 35 de ani sau mai mult, comparativ cu cele cu varste sub 35 de ani.

       

       

Nici macar gemenii identici nu au amprente identice, acestea fiind influentate de mai multi factori. Spre exemplu, chiar si o mica diferenta de lungime la cordonul ombilical modifica amprentele.

Cei mai multi gemeni se nasc in Benin. In mica tara africana Benin exista cei mai multi gemeni, venind pe lume 27,9 la fiecare 1.000 de nasteri. In Asia si America Latina spre exemplu, ratele sunt mult mai mici, de circa 8 la fiecare 1.000 de nasteri, conform unor analize date publicitatii in luna septembrie a anului acesta. Cercetatorii inca nu stiu exact ce determina aceste diferente intre regiuni, dar au observat ca variatiile apar mai mult in cazul gemenilor bivitelini. In cazul gemenilor identici, rata este relativ constanta la nivel global - circa 3,5-4 la fiecare 1.000 de nasteri.

                        

Gemenii interactioneaza intre ei inca din stadiul intrauterin. Gemenii interactioneaza intre ei incepand chiar din saptamana a 14-a de sarcina. Spre exemplu, intr-una dintre inregistrarile facute prin ultrasonografie 4D in uterul unor femei care aveau gemeni s-a putut vedea cum unul dintre fetusi mangaia spatele fratelui geaman. Iar aceste descoperiri au legatura cu faptul ca gemenii, cel putin cei identici, sunt foarte sociabili si au mai multe actiuni orientate asupra celor din jur decat asupra lor insisi.

Probabilitatea de a avea gemeni identici este legata mai mult de sansa, de intamplare, decat de gene (sau cel putin nu au descoperit cercetatorii pana acum vreo legatura genetica). Astfel, daca esti femeie si mama ta are o sora geamana nu inseamna ca sansele tale de a avea gemeni sunt foarte mici, deoarece factorii genetici sunt legati mai mult de probabilitatea de a avea gemeni bivitelini (adica de a fi eliberate doua ovule in acelasi timp). Asadar, ramane probabilitatea de a avea gemeni identici si, oricum, nici chiar cea de a avea gemeni bivitelini in cazul descris nu este exclusa, scrie livescience.com.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!