La varsta la care ceilalti se joaca in nisip, copiii-minune invata limbi straine si studiaza domenii putin cunoscute sau fac lucruri care depasesc chiar si capacitatile adultilor. Sunt exceptii. Cazuri sunt foarte rare, iar copii care depasesc cu foarte mult media au, aproape fara exceptie, probleme emotionale. O explicatie este faptul ca inteligenta emotionala si dezvoltarea reala respecta mereu varsta, capacitatea intelectuala fiind singura care poate trece dincolo de ritmul firesc al dezvoltarii umane.
In aceste conditii este greu de spus daca trebuie sa-ti doresti un copil superdotat sau nu!
Iata zece dintre cei mai inteligenti copii din istorie.
Wolfgang Amadeus Mozart. La tei ani, Mozart canta la clavecin, iar la sase ani a scris prima lui compozitie muzicala. Aceasta a fost urmata de prima simfonie, la opt ani, si de prima lui opera, la 12 ani.
William Rowan Hamilton. Nascut in Irlanda in 1805, William Rowan Hamilton si-a aratat abilitatile intelectuale de la o varsta frageda, reusind sa stapaneasca latina, greaca si ebraica pana la cinci ani. Pana la 13 ani, viitor matematician cunostea 13 limbi diferite, printre care si sanscrita, araba, italiana, si dialecte indiene. A fost numit profesor de astronomie, director al Observatorului Dunsink si astronomul regal al Irlandei in timp ce inca era student. A murit in 1865.
Pablo Picasso. Considerat cel mai mare artist al secolului XX, s-a nascut in Spania in 1881, Picasso a inceput sa picteze devreme, cu sprijinul tatalui sau, artist si el, iar pana la 15 ani prima lui mare pictura in ulei "The First Communion" ("Prima Comuniune") fusese deja expusa in Barcelona. A murit in Franta in 1973.
William James Sidis, este considerat ca fiind cel mai inteligent om din lume, Sidis a avut un IQ de 250-300. La 11 ani a stabilit un record mondial ca fiind cea mai tanara persoana admisa la Universitatea Harvard. Cinci ani mai tarziu a absolvit "Magna cum laude".
Robert James Fischer , cel mai mare jucator de sah. La 14 ani, Robert "Bobby" Fischer a castigat Campionatul Mondial de Sah devenind cel mai tanar castigator al acestui titlu. La 15 ani a stabilit un alt record, dupa ce a ajuns cel mai tanar grandmaster international al tuturor timpurilor.
Shakuntala Devi, femeia supranumita "omul-calculator". Nascuta in 1939 in Bangalore, India, Shakuntala Devi a uluit pe toata lumea datorita capacitatii sale de a face calcule foarte complicate rapid, fara ajutorul unui aparat. Shakuntala Devi putea sa gasesca radacina cubica a numarului 332.812.557 in doar cateva secunde si a extras, fara niciun ajutor, a 23-a radacina dintr-un numar de 201 cifre.
Kim Ung-Yong, la trei ani studia fizica la Universitatea Hanyang din Coreea de Sud, ca invitat. Pana la 8 ani, el a fost invitat de NASA sa studieze in Statele Unite. Nascut in 1962, Kim Ung-Yong are un IQ de 210. Acest copil-minune a inceput sa vorbeasca la doar patru luni, iar doi ani mai tarziu el putea sa citeasca in japoneza, coreeana, germana si engleza.
Akrit Jaswal, s-a nascut in 1993, iar la sapte ani a devenit cel mai tanar medic si student la universitate din India. Jaswal, a ajuns chirurg la doar sapte ani si are un IQ estimat la 146.
Kathleen Holtz, avocat la 18 ani. Kathleen Holtz a inceput sa studieze la o universitate din Los Angeles la 10 ani si a absolvit "Magna cum laude", obtinand o diploma in filozofie. La 15 ani a inceput sa studieze avocatura si a devenit cel mai tanar avocat din California, la 18 ani, in 2007. Media de varsta la care oamenii iau un examen de barou este 30.
Saffron Pledger este un posibil candidat in societatea IQ society. Fetita are trei ani, nu a fost nicio zi la scoala dar are un IQ estimat la 140. Saffron ar urma sa devina cel mai tanar membru al Societatii Mensa, un grup elitist format de inteligente exceptionale din 100 de tari. Saffron Pledger poate sa citeasca, scrie si rezolva probleme de matamatica, scrie businessinsider.com.