Sari la conținut

Cum se desfasoara botezul

Dupa ce am vorbit despre semnificatia botezului in Biserica Ortodoxa, este timpul sa va ofer cateva informatii si despre desfasurarea ceremoniei de botez.

Cand se face botezul

Botezul se face de obicei la sapte zile de la nasterea copilului sau intre sapte si 40 de zile, in orice zi de sarbatoare. Botezul se face imediat dupa nastere daca pruncul are vreo afectiune, pentru ca sa nu ramana nebotezat, aceasta fiind o mare responsabilitate din partea parintilor.

Desfasurarea ceremoniei

Botezul se face numai in biserica. Copilul este adus de catre nas si i se citesc la inceput patru rugaciuni de exorcizare. In cadrul savarsirii tainei  Sfantului Botez se mai savarseste inca una, a Mirungerii, a ungerii cu Sfantul Mir, semnul vazut al impartasirii reale cu darurile Duhului Sfant.

La botez se savarsesc urmatoarele acte: sfintirea apei, binecuvantarea untdelemnului bucuriei si ungerea copilului, inainte de botezul propriu-zis, ungerea cu Sfantul Mir, ritualul inconjurarii mesei si a cristelnitei, se citeste din Apostol si din Evanghelie, ritualul spalarii pruncului, tunderea parului, rugaciunile pentru, copil, nasi, parinti si la sfarsit se savarseste o alta Sfanta Taina, a Impartasirii cu Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos.

Cine participa

Fiind o slujba a bucuriei, la botez poate participa orice crestin. Ar fi bine ca toti cei care participa la masa de dupa botez sa fie prezenti la slujba, ceea ce in practica nu prea se intampla.

Daca botezul se face pana la 40 de zile de la nastere cum este randuiala, mama pruncului nu poate participa la slujba. La biserica vine moasa care aduce pruncul nasilor, sau poate veni nasul acasa sa ia copilul si sa-l duca la biserica.

La 40 de zile de la nastere mama  si copilul trebuie sa mearga la biserica pentru a li se citi rugaciunile pentru femeia ce a nascut si a se imbiserici pruncul. Parintii ar trebui sa vina la biserica cu bunavointa si cu credinta.

Lucruri de care ai nevoie pentru botez

Nasii ar trebui sa aduca lumanarea pentru botez, panza alba care in Modova, Bucovina si Banat se numeste crijma, eventual cateva lucruri pentu a servi invitatii la sfarsitul slujbei ( prajituri, vin , etc.) , insa acestea nu fac parte din randuiala ci sunt optionale.

Numele copilului

Este bine pentru copil este sa-i punem numele unui sfant, pentru a-i fi model si ocrotitor, numai sa dorim a-i cere ajutorul si ne ajuta prin rugaciunile sale numaidecat. Intr-o lume a lipsei de ierarhizare a valorilor un sfant este un model viu, cel putin pentru faptul ca si-a pastrat credinta atunci cand moartea si mucenicia ii bateau la usa. Nimic nu l-a doborat , ci a ramas fidel principiilor de viata crestine si cuvintelor Mantuitorului, care spune " Eu sunt invierea si viata, cel ce crede-n Mine, viu va fi de va si muri".

Dumnezeu nu este un Dumnezeu al mortilor, ci al viilor in imparatia Sa care nu va avea sfarsit . Amin!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!