Mamele in special si parintii in general au un simt special cand este vorba despre copilul lor. Mamele simt cand este ceva in neregula si un dialog cu medicul, intrebari corecte din partea acestuia pot contribui la depistarea precoce a bolii si la un diagnostic mult mai rapid si corect.
Despre calitatea mamelor de a percepe ceea ce se intampla cu copilul lor am mai vorbit, dar iata ca este randul oamenilor de stiinta sa confirma ca lucrurile stau chiar asa. mai mult acestia ii indeamna pe medici sa ia in seama "presimtirile" mamelor si "diagnosticele" puse copilului de acestea.
Conform unui studiu realizat in Belgia o cale foarte buna prin care sa se asigure ca tratamentele administrate copiilor sunt mult mai corecte, iar diagnosticul are precizie maxima, esta ca medici este sa tina seama de sentimentele mamelor. Studiul a demonstrat ca in patru din sase cazuri in care un copil a avut o infectie grava, dar nu avea semne clinice clare, mama a identificat cauza bolii mai repede decat medicul.
In cadrul studiului, cercetatorii au analizat cazurile de 3890 copii care au fost observati de medici mai putin de cinci zile. Medicii au fost intrebati daca au avut un sentimentul ca dincolo de simptomele copilului, suferinta micutului este serioasa. De fiecare data acestia si-au confruntat opiniile cu parintii, iar ingrijorarea lor a fost un indemn sa faca investigatii suplimentare, care au confirmata ingrijorarea parintilor.
Eficienta dialogului cu parintii, care sa mearga pana la detalii, este cu atat mai eficienta cu cat varsta copilului este mai mica. In plus s-a dovedit ca mamele pot sa-si ghiceasca copiii mai bine decat o pot face tatii, mamele simtind ca este ceva in neregula cu copilul, inainte ca primele semne ale bolii sa fie evidente.
Articole relationate
Medicii avertizează: „Nu ne repezim zilele acestea în aglomerația de la spital căci copiii ar putea lua și o altă boală contagioasă”
În contexul supraaglomerării sălilor de urgență ale spitatelor pediatrice, medicii iau atitudine și transmit mesaje menite să îi îndemne să intervină asupra...
Scrisori către Moș Crăciun: Cele mai ciudate (și adorabile) dorințe ale copiilor din acest an
Crăciunul este perioada magică în care copiii din întreaga lume scriu scrisori către Moș Crăciun, împărtășindu-și dorințele și visurile. Uneori, însă,...
Sindromul Raynaud la copii: Cum le afectează frigul circulația sângelui și ce măsuri de protecție să luăm
Sezonul rece poate pune probleme copiilor care suferă de sindromul Raynaud, o afecțiune relativ rară, dar care le afectează circulația sângelui la nivelul...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu