Sari la conținut

Minerale esentiale pentru copii

Prin minerale esentiale intelegem minerale care sunt vitale pentru buna crestere si dezvoltare a copilului. Daca un adult are rezerve de minerale, un copil, date fiind procesele metabolice particulare si procesul contnuu de crestere, are nevoie constat de aceste minerale, considerate fundamentale.

Calciul este cap de lista, iar motivul este evident. Crestrea sistemului osos, proces care dureaza circa 18 ani din momentul nasterii, este dependent de cantitatea zilnica de calciu pe care copilul o asimileaza. Copiii au nevoie de calciu, nu doar pentru oase, ci si pentru o dentitie sanatoasa. Calea de mijloc este cea mai buna. Excesul de calciu (mai ales daca provine din suplimente de sinteza), poate bloca cresterea prin osificarea timpurie a cartilajelor de crestere sau poate favoriza aparitia calculilor renali in prima parte a varstei adulte.

Doua-trei produse lactate zinic, de preferat degresate sunt suficiente pentru a asigura necesarul de calciu.

Colina nu este nici un mineral, nici o vitamina, in sensul strict al cuvantului, dar aceasta nu poate fi sintetizata in organism, deci, trebuie adusa prin alimentatie. Colina este un nutrient esential de care este nevoie in procesul de dezvoltare al sistemului nervos central, fiind unula din substantele care contribuie esential la transmiterea impulsului nervos. Colina se gaseste in alimentele de origine animala (mai ales carne si in special oua), dar si in legumele verzi.   

Fierul este fara indoiala unul din minerale esentiale vietii. Este cel care face transferul de gaze la nivel celular, si este elementul de baza al hemoglobinei. Copiii au nevoie de cantitati sportite de fier pe care il gasesc in carne, dar si in legumele uscate si cele cu frunze verzi. Absorbtia calciului este conditionata de un aporti sufiect de vitamina C, dupa acelasi principiul ca si in cazul  vitaminei D si a calciului.

Magneziu nu este un mineral de care au nevoie, in fiecare zi, doar adulti. Magneziul este vital copiilor pentru ca intervine in procesele de transformare a nutrientilor in energie, la constructia celulara si garanteaza viitorului adult o inima sanatoasa. Magneziu se gaseste in legume si fructe, in cereale, seminte si in produsele de origine animala, dar mai ales in carne si peste.

De potasiu are nevoie, practic fiecare celula pentru a functiona la capacitatea maxima. In plus este garantia unui sistem cardio-vascular sanatos la varsta adulta si este necesar activitatilor musculare. Copiii, pentru ca sunt in permananta miscare au nevoie constant de potasiu. Se spune ca aportul de potasiu nu este niciodata pe masura nevoilor. O dieta echilibrata, dar mai ales un consum crescut de fructe si legume poate rezolva problema. La acestea se adauga semintele uleioase, fasolea, laptele de soia si iaurtul gras.

Ultimul pe lista mineralelor vitale pentru copil, pe care alimentatia sanatoasa trebuie sa le aduca, in cantitatile necesare, in fiecare zi, este zincul. Organismul are nevoie de zinc pentru a creste si a se dezvolta. Zincul contribuie la sintetizarea ADN-ului si sustine foarte eficient sistemul imunitar, scrie WebMD .

Lista cu mineralele fundamentale, necesare copiilor nu am prezentat-o doar de dragul enumerarii. In general alimentele pentru copiii contin adausuri de minerale si vitamine. Produsele cu adevart utile copiilor, in alimentatie, sunt doar cele care contin spectrul complet al acestor minerale.   

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!