Deseori una dintre cele mai bune solutii de a face fata provocarilor ridicate de reintoarcerea la munca si de alaptat este sa le combinam!
Evident este nevoie de solutii creative si de intelegere din partea companiei dar si a familiei.
Adu-ti copilul la munca. Exista bineinteles locuri de munca in care este exclus sa aplici aceasta solutie, cum ar fi de exemplu zonele de productie din fabrici sau in spitale. Dar exista foarte multe mame care se ocupa de mici afaceri personale sau lucreaza intr-un birou. Daca exista intelegere din partea colegilor si a conducerii, puteti lua bebelusul cu dumneavoastra. Este ultra-portabil si ii puteti amenaja usor un loc de dormit, un loc de schimbat si ii puteti pune o paturica pentru joaca.
Poarta-l cu tine cand lucrezi. Iti poti purta copilul intr-un sling sau un port bebe clasic atunci cand dai telefoane, lucrezi la calculator sau vorbesti cu clientii. S-ar putea sa fii nevoita sa lucrezi mai multe ore pentru a compensa timpul investit in copil insa, per total, apropierea fata de copil si cheltuielile reduse iti vor arata ca este o solutie buna.
Adu-ti munca acasa. Lucrul de acasa este din ce in ce mai uzual in zilele noastre. Incearca sa vorbesti la serviciu si sa vezi daca macar o parte din sarcinile de serviciu nu le poti face de acasa. Chiar daca reusesti acest lucru una doua ore pe zi sau o zi sau doua pe saptamana, iti va da timp sa alaptezi copilul mai usor si pentru mai mult timp. Unele mame lucreaza cand bebelusul doarme, altele cu el alaturi sau altele dispun de o bona insa sunt prezente oricand pentru alaptare.
Loc de ingrijire a copilului la serviciu. Unele companii au inceput sa investeasca si in Romania in locuri in care parintii angajati isi pot lasa copiii si unde ii pot vedea oricand. Acestea sunt create la locul de munca si parintii pot fi astfel aproape oricand de copiii lor si au o productivitate mai buna, nemaifiind cu gandul numai la cel mic de acasa.
Vizitele bebelusului. De multe ori este mai simplu ca bunicii sau cei care au grija de copil sa il aduca in vizita in timpul pauzei de masa sau in alte momente ale zilei. Mama isi poate alapta astfel bebelusul si se poate reintoarce apoi la lucru.
Lucrul part-time. Minimizand timpul pe care il petreci departe de copil te va ajuta sa il alaptezi mai bine. Multe mame prefera sa lucreze doar o jumatate de norma sau norma reduse pana cand bebelusul va mai creste. Reintoarcerea la program intreg se poate face treptat, ajustand usor si programul de alaptare.
Incearca ceva nou. Pentru unele femei, nasterea unui copil inseamna o turnura in viata personala insa si in cariera. Multe femei se gandesc cum sa adapteze munca la nevoile copilului. Unele incep o cariera de colaborator, altele pornesc afaceri pe cont propriu sau se reintorc la scoala.
Invata sa traiesti cu mai putin. O re-evaluare a situatiei tale financiare iti poate arata de multe ori ca se poate trai si cu mai putin. Un loc de munca cu norma intreaga implica o serie de cheltuieli: transport, haine de serviciu, cineva care sa stea cu copilul. Multe cupluri isi re-evalueaza stilul de viata si carierele atata vreme cat copiii sunt mici. Poate este momentul in care decizi ca un venit mai mic poate avea si parti bune cum ar fi mai putin stres si mai mult timp liber petrecut cu copilul tau.
Articole relationate
A început vacanța de iarnă: cât durează și care sunt vacanțele în 2025
Vacanța de iarnă este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului pentru elevi, oferind timp de relaxare și bucurie alături de familie. Cu structura anului...
Crăciunul în familie. Cum să răspundem bunicilor, când ne predau lecții de parenting
Sărbătorile de Crăciun aduc împreună familiile, oferind momente prețioase, dar și provocări, mai ales când bunicii simt nevoia să ofere lecții nesolicitate de...
Anxietatea de performanță la copii: Cum o recunoști și cum o gestionezi înaintea unei serbări
Serbările școlare sunt momente pline de emoție pentru copii, dar și pentru părinți. Deși pentru unii copii aceste evenimente sunt prilejuri de bucurie, pentru alții...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu