Masajul este o cale de comunicare nonverbala. Masajul bebelusilor nu este doar recomandat de medici, dar este si foarte necesar pentru o dezvoltare echilibrata si sanatoasa a copilului tau. Unul din primele simturi care se dezvolta in viata intrauterina, este cel tactil. In momentul nasterii simtul tactil sa fie cel mai activ simt al copilului.
Ulterior, dupa nastere, simtul tactil este cel care stimuleaza dezvoltarea celorlalte simturi ale copilului. Aceasta face ca in momentul nasterii simtul tactil sa fie cel mai activ simt al copilului. Parintii si mama in special trebuie sa foloseasca la maximum acesta. Efectut in fiecare zi dupa baia de seara, din cea de a doua saptamana de viata, masajul nou-nascutului si al bebelusului favorizeaza sanatatea si starea de bine a acestuia si ajuta si la sudarea relatiei parinte-copil. Intrebarea care se pune este ce ulei folosesti?
Cel mai bine este sa folosesti un ulei vegetal natural.
Uleiul de floarea-soarelui este foarte usor, nu inchide porii pielii delicate a bebelusului si este absorbit cu usurinta de aceasta. Are un miros caracteristic dar care nu este dezagreabil. A doua, cea mai buna solutie, este uleiul de masline simplu. Este bogat in vitamine si non-alergenic, in plus fiind foarte bine tolerat de piele.
Aceste uleiuri se folosesc in cantitate foarte mica, pentru un masaj. Unui bebelusi de pana la o luna fiindu-i suficienta o lingurita de ulei pentru un masaj. Evita zona fetei si a ochilor. pentru o mai buna bsorbtie uleiurile pot fi usor incalzite. Pui ulei intr-o sticluta pe care o asezi cateva minute intr-un vas cu apa calda.
►Citeste si Masajul bebeluşului 0 – 3 luni. Beneficii şi recomandări
Alte uleiuri bune pnetru masajul bebelusului sunt:
►Uleiul din sambure de caise este usor si aproape fara miros. Avantajul este acela ca nu raman urme pe piele.
►Uleiul din seminte de strugure se gaseste mai ales rafinat, fiind inodor. Este usor si perfect pentru masajul bebelusilor.
►Uleiul de jojoba are o compozitie apropiata de cea a sebumului natural al pielii. Trebuie diluat cu ulei de maline sau de floarea soarelui (parti egale de ulei de jojoba si ulei de masline). Este hidratant si emolient.
►Uleiul de ricin este o alegere buna deoarece nu patrunde repede in piele si permite un masaj prelungit.
►Uleiul de migdale dulci este excelent pentru masaj dar trebuie testat pe pielea bebelusui inainte d eutilizare pentru ca poate produce reactii alergice.
Sursa: babycentre.co.uk
Vezi aici miscarile pentru masajul bebelusului