Colicile nu reprezinta o boala, ci sunt unul din fenomenele care apar aproape la toti sugari, dupa prima saptamana de viata si este o reactie la adaptarea organismului la alimentatie.
Simptome colicilor sunt clare. Copilul plange, aparent fara motiv, desi este curat si hranit, se inroseste la fata, se contracta, este agitat, se misca continuu si nu poate dormi. Daca elimina gaze se relaxeaza pentru un timp, dar reinceapa sa planga. Ceea ce este important de stiut este ca fiecare copil este diferit si ca unii sunt mai sensibili si, in consecinta vor plange mai mult.
Cauzele colicilor nu sunt inca cunoscute exact. Oricum ele sunt consecinta unui cumul de factori de la intoleranta la lactoza, la un sistem digestiv nedezvoltat, de la aerul inhalat in timpul suptului, la alimentatia mamei care alapteaza, de la temperamentul bebelusului, la calitatile laptelui matern.
Trebuie spus ca toti copii au colici, indiferent de felul in care sunt alimentati, natural sau artificial. Pe de alta parte nu se stie de unii bebelusi nu au colici, in timp ce altii trec prin acest canon.
Teoretic, alimentatia mamei nu are legatura cu aparitia colicilor, practic insa alimentele care produc flatulenta la adulti, pot avea acelasi efect si la bebelusi, motiv pentru care femeile care alapteaza trebuie sa evite alimentele precum fasolea uscata, mazarea, bauturile acidulate sau dulciurile concentrate (ciocolata).
Cum il calmezi copilul care are colici
Sunt utile medicamente pe baza de simeticona care actioneaza prin absorbtia gazelor din intestin si a lichidului in exces. De asemenea se pot administra medicamente pe baza de plante sau ceaiuri, insa nu cantitati mari. Sunt utile compresele caldute aplicate pe burtica, masajul in sesul acelor de ceasonic pe burtica, baile caldute. Este util daca micutul este tinut in pozitie verticala, si daca este plimbat pana cand da aerul afara, scrie kidshealth.org.
Si un ultim sfat: nu lasa copilul sa planga, si nu-l pacali lasandu-l sa suga suzeta.
Articole relationate
Garderoba bebelușului la zăpadă: cum să îți protejezi micuțul în zilele reci de iarnă
Zăpada aduce bucurie și magie în sezonul rece, dar, pentru părinți, vine și cu provocarea de a-și îmbrăca bebelușul corect pentru vremea rece. Pielea delicată...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Semnale de alarmă în primele 6 luni: la ce să fie atenți părinții
Primele luni din viața unui copil sunt esențiale pentru dezvoltarea sa fizică, emoțională și socială. În această perioadă, părinții pot observa semne timpurii...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu