Sari la conținut

Cremele de soare pentru bebelusi si gravide

Vara bate la usa si ne pregatim sa ne petrecem cat mai mult timp pe afara. Si visam bineinteles sa stam intinse la soare cu piticii zburdand in jurul nostru.

Nu trebuie insa sa uitam de crema de soare, nelipsita din geanta oricarei mamici. Daca pentru copiii mai mari crema de soare este aleasa pe baza pretului si a factorului de protectie, nu acelasi lucru se poate spune despre crema de soare pentru bebelusi si pentru femeile insarcinate.

Creme de protectie pentru bebelusi si femei insarcinate

Desi lotiunile si cremele de soare protejeaza copiii mici impotriva razelor UVA si UVB cauzatoare de cancer, medicii recomanda evitarea lor pana la varsta de 6 luni. Ei ne sfatuiesc sa ii protejam pe micuti cu ajutorul barierelor „fizice” – imbracaminte lejera, umbrele de soare si sa ii tinem la umbra.

Odata ce bebelusii trec de pragul celor 6 luni, ii putem proteja cu ajutorul cremelor de soare insa trebuie din nou sa fim atente si sa le alegem pe cele mai putin chimice si cu factorul de protectie cel mai mare.

Daca vrem sa le alegem pe cele mai bune,  va invit sa vedem care sunt recomandarile EWG (Environmental Working Group), o puternica organizatie non-profit care lupta pentru santatea populatiei si a mediului, este implicata in cercetare si face teste pentru diferite produse destinate consumului si folosintei de catre om.

EWG remarca ca pe piata exista o gama larga de creme de soare si din pacate, peste 80% (se refera la piata americana) contin substante periculoase sau promit lucruri neadevarate. Iata de ce creme si solutii trebuie sa ne ferim:

Spray-urile de soare pot fi inhalate si nu acopera complet pielea, deci sa le uitam in cazul copiilor cel putin.

Valorile SPF (factorului de protectie) peste 50+ te pot face sa crezi ca previn total vatamarea adusa de soare. Nu trebuie sa ai incredere in ele.  Protectia SPF maxima este intre 30 si 50. Problema cea mai mare cu aceste creme este falsul sentiment de siguranta dat care ne face sa ii lasam mai mult pe copii sa se joace in soare. Nu vor avea arsuri de piele insa nu se stie ce alte probleme pot aparea in adancimea pielii.

Oxibenzona poate interfera cu sistemul hormonal – de evitat in general si mai ales in cazul bebelusilor si al femeilor insarcinate.  Oxibenzona penetreaza pielea, ajunge in sange si se comporta ca estrogen in organism. Poate declansa reactii alergice cutanate. Unele studii (desi nu sunt 100% concludente), au legat concentratiile mari de oxibenzona de anumite afectiuni tulburari, inclusiv de endometrioza la femeile mai in varsta si greutatatea mica la nastere a nou-nascutilor.

Palamitatul de retinol, o forma a vitaminei A, daca este expus la soare, poate accelera dezvoltarea tumorilor pielii si a leziunilor, conform unor studii guvernamentale recente insa deocamdata nu este interzis deoarece se consdidera ca nu exista destule dovezi. Mai bine il eviti ca sa fii sigura.

Cele mai sigure creme de soare

In topul listei de produse sigure sunt cele care au la baza ingrediente naturale, zinc si titaniu pentru cea mai buna protectie UVA/UVB fara adaosul chimicalelor daunatoare.

In plus Academia America de Pedatrie ne spune care sunt alte calitati ale unei creme de soare bune:

  • Sa aiba un factor de protectie de cel putin 30

Exista unii medici care cred ca un factor de protectie SPF 15 este adecvat, dar multi experti cred ca este necesar unul intre 30 si 50. Nota: copii cu tenul deschis si copii care sunt predispusi la arsuri solare au nevoie de un factor ridicat.

  • Sa ofere protectie UVA si UVB

Cauta o crema cu spectru larg impotriva UVA si UVB. Nu este greu deoarece majoritatea cremelor ofera astazi aceasta dubla protectie.

  • Sa fie rezistenta la apa

Produsul trebuie sa fie rezistent la apa pentru ca transpiratia, ploaia si chiar aspersoarele de gazon pot spala produsele care nu sunt rezistente la apa.

Citeste si care sunt regulile expunerii la soare. 

  • Hipoalergenica si fara parfum

Poate fi dificil sa iti dai seama daca copilul are o alergie, asa ca alege un produs care este hipoalergenic, adica nu contine substante care pot provoca alergii. O reactie alergica poate duce la probleme grave de sanatate.

  • Sa fie usor de aplicat

Produsul trebuie sa fie foarte usor de utilizat, astfel incat sa il poti utiliza in fiecare zi si sa se poata aplica rapid atunci cand este necesar.  Chiar si cremele pe baza de zinc care se stie ca se intind greu si formeaza o pelicula alba, sunt acum imbunatatite si se pot intinde usor.

Nu uita:

  • Protectia solara trebuie reinnoita la fiecare doua ore
  • Daca se joaca in apa, chiar mai des
  • Nu lasa copiii sa stea in soare puternic chiar daca i-ai dat cu crema de soare cu factor mare
  • Daca esti gravida, evita sa stai mult la soare
  • Si pentru copii si pentru femeile insrcinate expunerea la soare trebuie sa aiba loc dimineata inainte de ora 11.
  • Protejeaza-i pe copii cu palariute de soare si imbracaminte lejera.
  • Asigura-le un loc de joaca la umbra

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • annitta_a

    Interesant articolul, chiar aveam nevoie de asemenea informatii deoarece vrem sa mergem la mare cu cei mici. happy

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!