Sari la conținut

Cum sa reactionam la plansul bebelusului

Saptamana trecuta am invitat-o pe dna Mihaela Pintea, trainer acreditat Dunstan Baby Laguage (care decodifica limbajul universal al bebelusilor prin plans), sa raspunda la intrebarile voastre legate de plansul bebelusilor. Mai jos iti prezentam ce ne-a invatat:

 

De ce incep bebelusii sa planga mai mult dupa 2-3 saptamani de la nastere

Intr-adevar, in jurul acestor saptamani, bebelusii pot deveni mai vocali decat initial. Explicatia este destul de simpla. Nou nascutul incepe sa se maturizeze, sa se dezvolte, nevoile biologice de foame, de a eructa, nevoia de somn, de eliminare a gazelor care il baloneaza, disconfortul creat de scutec sau haine (iritatii ale pielii) incep sa ne fie transmise prin intermediul sunetelor premergatoare plansului si ulterior prin plans intens nefiind implinite corect.

Fiecare bebelus se naste cu abilitatea de a-si exprima nevoile prin plans si daca intelegem acest lucru, atunci vom sti ce sa facem pentru a-i linisti. Programul Dunstan Baby Language face legatura intre plans si exprimarea de nevoi intr-un mod precis, clar fata de traditionala incercare si eroare.

Exista si bebelusi temperamentali, usor iritabili, iar in acest caz datoria parintilor este de a-i observa si a-si cunoaste copiii astfel incat sa-i ajute sa treaca cu bine prin momentele neplacute.

In cazul in care suspectam instalarea vreunei boli, intotdeauna contactam medicul pediatru.

In concluzie, este nevoie a identifica corect nevoile transmise prin sunete si plans (iar aici sistemul Dunstan Baby Language ajuta), astfel evitandu-se intrarea intr-un plans intens, isteric greu de inteles si de linistit.

 

De ce plang bebelusii daca sunt lasati o perioada cu alta persoana decat mama

 Daca sunteti sigura ca nu este vorba despre vreo nevoie neimplinita si plansul bebelusului incepe doar cand dvs. nu mai sunteti in raza lui vizuala, semnele sunt destul de clare in ceea ce priveste un atasament legat de dvs.

Tatii vin din-afara in relatia cu bebelusii si este nevoie de putina "munca" din partea lor pentru a crea o legatura. Printr-un contact fizic intens cu bebelusul, oferind o atentie sporita si timp, copilul va prinde treptat incredere mai multa in tatic, va disparea teama de separare de mama si se va simti in siguranta si in prezenta tatalui.

Observati ce se intampla si in situatia in care lasati copilul cu alte persoane (bunici, o prietena apropiata). Reactioneaza la fel de sensibil?

 

Un bebelus trebuie luat in brate de fiecare data cand plange sau nu?

Iti inteleg confuzia si cred ca fiecare mamica a ajuns mai devreme sau mai tarziu in acest punct. Cu atat de multe "surse de adevar" disponibile, a devenit dificil sa sortezi, sa filtrezi, deci e justificata grija dvs.

Ca mamica, intuitiv, stiti ca bebelusul are nevoie sa va simta aproape, fizic si afectiv. L-ati purtat in burtica, ati fost legati atat de intim 9 luni, incat aceasta legatura e nefiresc a fi intrerupta dupa nastere. Bebelusul va spune ca are nevoie sa fie tinut in brate, cauta caldura dvs., siguranta pe care i-o oferiti si singurul mod pe care il are la indemana ca sa exprime acesta necesitate, este prin plans.

Trebuie sa constientizam ca fiecare bebelus se naste avand capacitatea de a-si transmite nevoile prin sunete si plans. (a se citi si interviul meu pentru suntgravida.ro pe tema plansului si a modului in care il descifram cu ajutoru metodei Dunstan Baby Language). Plansul este un act reflex (spontan) de care bebe uzeaza firesc pentru a atrage atentia ca are o nevoie. Devine astfel necesar sa identificati in plans: nevoile biologice, siguranta, conectare cu parintele, probleme de sanatate.

Nu va impuneti sa ignorati bebelusul plangand doar pentru a-l invata ceva anume, abtinandu-va de la a-l lua in brate, intrucat mesajul perceput de micut este ca il ignorati. Contactul fizic intens cu bebelusul este indicat, este benefic, linisteste. In definitiv ne dorim un copil fericit, nu unul privat de iubire, de grija, de tandretea noastra, deci nu exista o varsta de la care nu il mai luam in brate. Vine timpul in care va va refuza acest privilegiu si inca destul de repede.

Va sfatuiesc sa profitati de perioada in care isi doreste sa il tineti aproape. In concluzie: luam in brate bebelusul care incepe sa planga, incercam sa identificam ce ne spune cand inca nu a escaladat intr-un plans intens (vezi Dunstan Baby Language); e zi sau noapte, regula este aceeasi; evitam sa lasam bebelusii sa planga perioadele lungi de timp. Bucurati-va de copil si fiti fericiti impreuna :)

 

De unde se poate invata despre Dunstan Baby Laguage?

Data fiind libera circulatie a informatiilor in spatiul virtual, este evident ca veti gasi multe inregistrari cu plansul bebelusilor pe internet. Precizez ca acestea sunt extrase dintr-un curs integral, structurat de asa natura incat sa permita o invatare efectiva a exprimarii nevoilor prin sunete si plans. Prin urmare, va recomand invatarea cu ajutorul unui instructor, factorul uman cu greu putand fi inlocuit de internet. Exista domenii in care a fi autodidact, functioneaza, insa in cazul de fata e greu de recomandat asa ceva.

Mamele pe care le cunosc si au aflat de metoda DBL mi-au marturisit ca nu au reusit sa-si inteleaga bebelusii doar vizionanad videourile disponibile virtual. Pot in schimb, in calitate de instructor acreditat Dunstan Baby Language sa va asigur ca va stau la dispozitie personal pentru pregatire. Voi organiza cursuri in cateva orase mari ale tarii, poate ne vom si intalni. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!