In multe parti ale lumii, a dormi cu bebelusul este abosolut normal. Mai nou, cultura occidentala este impartita intre partizanii dormitului cu bebelusul si cei care sustin ca bebelusul trebuie sa doarma in patutul lui.
Multi parinti care dorm in pat cu bebelusii cred ca acest lucru ajuta la siguranta si linistea lui. Le place contactul cu corpul bebelusului, simt ca ii incarca pozitiv si cred ca este bine pentru relatia lor cu bebelusul.
Altii impart patul cu bebelusul pentru ca au au senzatia ca acest lucru este mai practic: alaptarea in timpul noptii poate fi mai usoara – bebelusul va fi hranit si linistit pentru a se intoarce repede la somn.
Este adevarat ca cercetatorii s-au pus de acord ca bebelusii care dorm langa mamele lor sug mai bine si vor suge pentru mai mult timp. De aceea, oamenii care cred in dormitul cu bebelusul cred ca merita sa faca schimbarile necesare pentru a invata sa doarma cu un copil mic.
Dar impartirea patului cu bebelusul este o problema complexa care implica multi factori. Nu exista inca certitudini care sa spuna ca este mai bine sau mai rau sa dormi impreuna cu bebelusul.
Recomandarile spun sa il lasi pe bebelus in patul lui (chiar daca este lipit de al tau) pentru primele 6-12 luni. Riscul mortii subite este astfel redus considerabil.
Citeste si reguli pentru un somnn sanatos.
Somn sigur
Unii oameni cred ca bebelusul este mai in siguranta daca dorm cu el si au senzatia ca il pot supraveghea mereu. Din pacate, se stie ca dormitul impreuna este asociat cu un risc crescut de moarte subita si se pot intampla si multe accidente fatale. Riscul mortii subite este mai mare daca:
- Partenerul tau este fumator.
- Tu sau partenerul tau ati consumat alcool sau droguri sau ati luat medicamente sedative.
- Bebelusul tau este mai mic de patru luni sau a fost prematur sau mic pentru varsta gestationale.
- Nu trebuie sa dormi cu bebelusul daca fumezi sau iei droguri.
Ghid pentru dormit impreuna
Recomandarile uzuale de dormit in siguranta pentru copii se aplica si celor care impart patul cu parintii:
- Pune bebelusul pe spate pentru somn.
- Ai grija sa aiba capul descoperit in timpul somnului.
- Pastreaza aerul din camera de dormit curat, fara fum de tigara.
Iata si cateva sfaturi suplimentare pentru parintii care isi iau bebelusii cu ei in pat pentru a reduce riscul mortii subite si a accidentelor provocate in somn:
- Nu dormi cu bebelusul pe canapea. Este foarte periculos pentru ca bebelusul se poate „prinde” intre tine si canapea si se poate sufoca.
- Asigura-te ca patul este tare. Nu folosi un pat pe apa sau orice altceva moale dedesubt (de exemplu o blana de miel).
- Foloseste paturici usoare, nu plapumi.
- Ai grija ca asternutul sa nu acopere capul bebelusului.
- Nu folosi perne.
- In loc de asternuturi poti folosi un sac de dormit, astfel incat bebelusul sa nu imparta acelasi asternut cu adultii.
- Pune bebelusul langa unul dintre parinti, nu intre voi. Reduci astfel riscul sa se sufoce in asternut.
- Pune bebelusul undeva unde nu poate cadea din pat, dar nu langa perne sau perete. Bebelusii se pot sufoca in perne sau pot muri daca sunt prinsi intre perete si pat.
- Un patut cu o margine deschisa, pus chiar langa patul tau ofera o alternativa sanatoasa la dormitul cu bebelusul in pat. Este aproape pentru a-l putea hrani usor si nu sta langa tine pentru a exista riscul sa te rostogolesti peste el.