Cand va avea copilul tau nevoie de incaltaminte?
Cand copilul tau face primii pasi este pregatit si pentru prima pereche de incaltaminte. Pana atunci nu va avea nevoie decat de sosete sau botosei pentru a nu i se raci picioarele. De fapt, chiar daca bebelusul tau poate deja sa mearga, nu este o idee rea sa-l lasi sa fara incaltaminte atunci cand nu este prea frig sau nu se murdareste. Ii va placea senzatia pe care i-o da mersul pe diferite suprafete (nisip fin, covor moale, parchet), iar mersul cu picioarele goale il va ajuta sa isi dezvolte muschii si sa isi imbunatateasca coordonarea. Pentru locurile unde va avea nevoie de protectie, de exemplu in parc, ia-i o pereche de incaltaminte confortabila.
Sfaturi pentru cumparaturi
- Fa cumparaturi dupa amiaza. Copilul tau va fi mai relaxat si mai odihnit de dimineata la fel ca si picioarele sale. Pana seara acestea isi vor mari dimensiunile cu pana la 5%.
- Alege cipici, adidasi, sau orice alt tip de incaltaminte care ii va lasa picioarul sa respire. Evita materialele sintetice care pot face piciorul sa transpire.
- Fii atenta la talpi, trebuie sa fie flexibile si stabile, nu rigide si netede.
- Pentru a verifica daca se potrivesc, tine bebelusul in picioare. Trebuie sa fie destul loc intre calcai si pantof, incat sa poti insera degetul mic de la mana, iar intre varf si degetul lui mare sa fie distanta de aproximativ 2 cm. Astfel, piciorul ii va sta lejer.
- Incearca sa prinzi intre degete o bucata din materialul incaltamintei daca nu poti face asta insemna ori ca e prea rigida, ori ca l-ar putea strange.
- Lasa-l sa se miste putin prin magazin incaltat si dupa ce il descalti vezi daca observi vreo iritatie a piciorului.
- Sireturile trebuie sa fie destul de lungi pentru a-ti permite sa le faci un nod dublu
- Sunt parinti care prefera sistemul de inchidere cu Velcro, dar altii atrag atentia ca odata ce copiii isi dau seama cat de usor este sa desfaci astfel de pantofi vor sta mai mult desculti.
Motive de ingrijorare in ceea ce priveste picioarele bebelusului
Cu toata aceasta atentie acordata picioarelor, s-ar putea sa observi cateva lucruri care te pot face sa iti pui intrebari. Tine minte ca piciorul bebelusului inca se dezvolta si s-ar putea sa nu arate sau sa reactioneze ca piciorul unui adult. Daca bebelusul tau inca are o pernita de grasime in bolta plantara, nu inseamna neaparat ca are platfus. Sau s-ar putea sa aiba tendinta de a merge cu degetele stranse spre interior, faza peste care majoritatea copiilor trec pana la varsta scolara. Daca observi orice lucru neobisnuit cel mai bine este sa anunti medicul la primul control de rutina. Defectele piciorului sunt mult mai usor de corectat cand copilul e mic.