Este vara si este soare. Vine vacanta, iar timpul petrecut in aer liber, la mare si la munte sau la bunici, la tara, creste simtitor. Si este foarte bine! Cu o conditie: sa tinem cont de regulile expunerii la soare, mai ales in cazul copiilor.
An de an, regulile devin ceva mai stricte, avertizarile cu privire la efecte nocive ale razelor solare, includ statistici cu cifre ingrijoratoare. Solutia este sa imbinam bucuria expunerii la soare cu masuri de protectie care trebuie permanent si cu seriozitate aplicate si respectate. Nu trebuie uitat ca soarele este un factor important al sanatatii, fizice si psihice.
Iata care sunt principalele recomandari pe care parintii, bunicii si bonele trebuie sa le respecte cand este vorba de expunerea la soare a celor mici.
Se cuvine facuta o importanta precizare. Folosim expresia de "expunere la soare", dar aceasta nu inseamna doar a sta pe plaja. Expunere la soare inseamna si plimbarea in parc si alergatul in curtea bunicii, si drumetia pe munte.
Citeste tot dosarul nostru referitor la copii si expunerea la soare:
Soarele interzis in primul an de viata - de unde afli cateva trucuri utile
Ochii copiilor si soarele - unde iti spunem de ce copiii au nevoie de ochelari de soare
Copiii si soarele - unde clarificam tipurile de piele si riscurile
Protejeaza bebelusul de soare - unde afli cum si cu ce
Expunerea la soare a bebelusului si insolatia - unde iti spunem cum previi si cum tratezi insolatia
Pana la 6 luni sugarii nu trebuie expusi razelor directe ale soarelui. Masura este si mai drastica pentru prematuri. Vara, plimbarea trebuie sa se faca dimineata sau seara, iar copilul trebuie foarte bine protejat cu hainute, palarie si umbrelute de soare. Protectia completa fata de soare trebuie respectata, in cazul prematurilor pana la 8-9 luni. Oricum expunerea la soare a copilului pana la un an este contraindicata, dar de la 8-10 luni masurile de siguranta pot fi indulcite.
Cremele de protectie solara sunt interzise pana la varsta de 6 luni. Poti sa folosesti produse speciale destinate acestei categorii mici de varsta doar daca, in anumite circumstante, nu poti proteja sugarul mic de soare.
Expunerea la soare, la plaja, a copiilor (dar si a adultilor) intre orele 10 si 16, in sezonul cald, trebuie evitata in totalitate. Copilul poate sa se plimbe si sa se joace in aer liber in acest interval orar, dar protectia trebuie foarte bine asigurata.
Pentru copii se va folosi o crema cu factor de protecţie de cel putin 15. Aceasta se va reaplica la fiecare doua ore daca copilul sau dupa fiecare baie in apa. Evitati produsele care contin oxibenzona, aceasta, absorbita prin piele, pentru ca aceasta are efecte similare cu estrogenul. Crema trebuie aplicata intr-un strat gros, uniform, atat pe fata, gat si maini. Este necesar ca aplicarea cremei de protectie solara sa se faca cu cel putin 30 de minute inainte de expunerea la soare.
In cazul in care copilul face un anumit tratament sau sufera de anumite afectiuni cronice sau acute trebuie solicitata recomandarea medicului pentru expunerea la soare. Unele medicamente cresc sensibilitatea pielii la razele ultraviolete sau pot avea efecte neplacute in cazul in care tratamentul este concomitent cu expunerea la soare.
Articole relationate
Pericolele ascunse în jucării: Ce trebuie să verifici înainte de a cumpăra
Când vine vorba de alegerea jucăriilor pentru copii, siguranța ar trebui să fie prioritatea principală pentru orice părinte. Deși jucăriile par inofensive, ele pot...
Cum să crești un bebeluș curios: sfaturi pentru a încuraja explorarea și învățarea
Creșterea unui copil curios este una dintre cele mai mari bucurii pentru un părinte. Curiozitatea este motorul care alimentează explorarea, descoperirea și învățarea...
Vitamina D3 în sezonul rece. Dr. Craiu: „Suplimentarea zilnică în sezonul toamnă-iarnă este absolut esențială”
Vitamina D3, cunoscută și sub numele de "vitamina soarelui", joacă un rol esențial în menținerea sănătății copiilor, în special în lunile de iarnă, când...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu