Sari la conținut

Trucuri utile pentru dintii copiilor

Inutil sa spunem cat de importanta este sanatatea orala si o buna ingrijire a dintilor. Daca acum zece ani spalatul pe dinti insemna doar o respiratie placuta, astazi este dovedit ca o buna sanatate orala contribuie la binele general al sanatatii.

Parintii de azi stiu acest lucru si au grija de igiena danturii pentru prichindei si nu iau in gluma spalatul pe dinti si ingrijirea dintilor. Asa ca iata cateva sfaturi pentru igiena dintilor copilul, utile parintilor.
 
Dentitia se formeaza in perioada vietii intrauterine, iar procesul incepe in jurul celei de a saptea saptamani de sarcina. Atunci se formeaza celulele din care vor creste dintii definitivi. In jurul saptamanii a 15 de sarcina incepe procesul de calcifiere, un motiv in plus pentru care calciul este esential in timpul sarcinii.
 
Dintii de lapte erup in jurul varstei de sase luni, iar acesti dinti se pierd mai tarziu in cursul procesului de crestere si vor fi inlocuiti cu dinti definitivi. 
 
Componenta genetica are o importanta in procesul formarii dintilor, dar ingrijirea lor este esentiala pentru sanatatea dintilor. Asa ca spalatul pe dinti trebuie sa fie o rutina. Lipsa acestei deprinderi este catastrofala pentru sanatea dintilor si pentru frumusetea lor. Cu cat periajul dintilor incepe mai devreme, cu atat mai bine. Ideal este ca igiena orala a copilului sa intre in obiceiul parintilor inca inainte de aparitia primului dintre de lapte, mai ales in cazul copiilor alimentati artificial si acelor care sunt obisnuiti sa foloseasca suzeta. Gingiile trebuie curatate in fiecare seara cu apa curata, folosind degetul aratator al mamei care este imbracat in tifon steril. Masajul gingiilor trebuie sa fie bland, dar eficient.
 
Gingiile bebelusului
 
Din momentul aparitiei primului dintre trebuie sa intre in functiune periuta de dinti, adaptata varstei, iar parintii trebuie sa faca din aceasta un obieci amuzant si vesel, care sa fie pe placul copilului. Este util orice demers. De la strambaturi, pana la demonstratii amuzante despre spalatul pe dinti ale parintilor la care cel mic poate sa asiste. Daca rade, daca se implica este ok, iar scopul a fost atins. Demonstratiile sunt utile si pentru ca micutul de doi-trei ani sa invete tehnica periajului corect, asa ca parintele trebuie sa aiba mare grija sa execute totul ca la carte.
 
Alegerea pastei de dinti este la fel de importanta ca si operatiunea de spalare pe dinti. Foloseste o pasta de dinti pentru categoria de varsta a copilului. De la sase ani poate sa foloseasca o pasta normala, dar in cantitate redusa. Un bob de mazare la fiecare spalat pe dinti, in conditiile in care cei mai multi dintre cei mici nu se descurca foarte bine cu clatitul final si inghit pasta de dinti. Nu folosi paste cu continut ridicat de flor, decat la recomandarea medicului, iar in ultima instanta sfatul medicului stomatolog este cea mai buna solutie daca nu te poti decide singura in ceea ce priveste alegerea pastei de dinti si a periutei. Detaliile financiare ale acestor produse nu sunt un criteriu in ceea ce priveste eficienta lor.
 

 
  • Alegerea periutei de dinti este un bun prilej de a stimula grija copilului tau pentru ingrijirea dintilor. Asigurati-va ca vei alege periuta potrivita pentru dintii lor mici, cu peri moi care sa nu le raneasca gingiile.
  • Make It Fun! Spalati-va impreuna pe dinti, amuzati-va si indeamna-l aratandu-i ce si cum se face. Cantati si bolborositi o poezie care trebuie sa dureze cel putin doua minute, pentru ca aceste doua minte sunt esentiale si fac diferenta.
  • Invata-l sa foloseasca ata dentara. Este importanta desi nu prea le face placere copiilor.
  • Ideal este sa-l speli tu pe dinti cel putin pana la varsta de 6 ani. Mai devreme nu prea este in stare sa asigura un periaj corect. Foloseste aroma de menta: este cea mai placuta si cea mai bine tolerata. Mergi cu cel mic la un control la stomatolog, in fiecare an, incepand de la varsta de una an.

Important! Este esential ca in jurul varstsei de 6-7 ani, dupa ce apar incisivii centrali sa mergi cu cel mic la medic pentru a stabili daca dintii definitivi cresc in pozitia corecta sau daca este nevoie de intervenite pentru a-i repozitiona. Intervalul de varsta de la 6-7 ani este ideal. Dupa aceasta varsta totul devine ceva mai complicat. Si pentru tine si pentru cel mic.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!