Mai mult decat orice, nu fi aspra cu tine insati. Ai grija de tine, incearca sa manaci, sa dormi bine si nu te simti vinovata pentru ceea ce gandesti si faci. Numai pentru ca ai DPP nu inseamna ca nu esti o mama buna sau ca nu iti iubesti copilul.
Iata cateva moduri in care poti face fata depresiei.
1. Cauta ajutor! Dintr-un punct de vedere, a fi o mama buna inseamna sa stii cand sa ceri ajutor. Asa ca nu trebuie sa-ti fie frica sa o faci atunci cand ai nevoie. Ajutorul poate veni sub multe forme si poate fi vorba chiar de prieteni care vin sa te ajute la treburile casnice. Daca esti ingrijorata de starea ta de spirit, cel mai bine ar fi sa consulti un doctor.
2. Impartaseste sentimentele cu ceilalti, uneori, tinand cont de starea ta psihica, te vei simti mai bine. Roaga-ti partenerul sa aiba grija de bebelus pentru ca tu sa poti face un dus relaxant inainte sa pleci la lucru. Machiaza-te si poarta o bluza, sau alt obiect de imbracaminte care iti place mai mult.
3. Dormi atunci cand doarme si bebelusul, e un sfat vechi dar functioneaza. Responsabilitatile cresterii unui copil, laolalta cu oboseala si noptile nedormite, mai mult ca sigur te vor face sa devii depresiva. Pentru a combate aceasta stare roaga un prieten sau o ruda sa stea langa bebelus iar tu dormi putin. Daca nu gasesti pe nimeni disponibil angajeaza o bona sau o asistenta.
4. Plimba-te in aer liber! pune bebelusul intr-un carucior si iesiti la o plimbare. Aerul curat, soarele si eventuala companie a unor prieteni iti vor face foarte mult bine.
5. Simplifica-ti viata! venirea pe lume a bebelusului este un motiv sa te simti cat mai bine. Rezista tentatiei de a spala sau calca rufe in timp ce bebelusul doarme. Comanda mancare, sau roaga-ti sotul sa cumpere pe drumul spre casa. Daca ti se pare ca telefonul suna in momente nepotrivite, atunci cand vrei sa adormi bebelusul, sau cand vrei sa te odihnesti, cel mai bine e sa-l inchizi.
Cheama o ruda sau un prieten sa stea cateva ore cu bebelusul pentru ca tu si partenerul tau sa puteti petrece un timp impreuna fara sa fiti deranjati de copil.
6. Pentru ameliorarea DPP medicul iti poate prescrie antidepresive. Desi sunt doctori care prescriu antidepresive mamelor care alapteaza, unii evita aceste substante. In cele din urma, decizia administrarii acestora depinde de gravitatea depresiei si trebuie sa fie o decizie luata in tandem de tine, de partener, de doctorul tau si de pediatru.
Articole relationate
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Reacția Ministrului Sănătății după ce un băiat de 16 ani a murit la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu, fiindu-i refuzată operația
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a...
La nici o lună, folosit de mamă la cerşit, la minus 5 grade Celsius. Ce au făcut polițiștii
Un bebeluş de nici o lună a fost folosit de mama sa pentru a cerşi pe o stradă, în timp ce afară erau minus 5 grade Celsius. Femeia a fost amendată de polițiștii...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu