Atentie! Urmeaza imagini reale cu ceea ce lasa bebelusul in scutec. Scaunul bebelusului da informatii foarte pretioase despre dezvoltarea acestuia, dat fiind faptul ca starea tubului digestiv al copilului si modul in care acesta asimileaza hrana sunt esentiale pentru dezvoltarea sa.
Moconiu - este primul scaun al bebelusului in care acesta elimina ceea ce a acumulat in intestin in cursul vietii intrauterine.
Primul scaun al bebelusului este eliminat la circa 24 de ore dupa nastere.
Nu este un singur scaun, pot fi doua si chiar trei, pana in momentul in care copilul primeste si digera laptele sau serul de glucoza pe care il primeste dupa nastere.
Scaunul normal al copilului alimentat la san - este pastos, moale, seamana cu mustarul de Dijon, are un miros specific acru si se inverzeste la contactul cu aerul.
Copilul hranit la san nu face diaree, decat in situatii foarte rare. Un bebelusi alimentat exclusiv la san poate avea si 5-6 scaune pe zi.
Scaunul normal al copilului hranit artificial - este moale, miroase deseori urat, nu isi schimba culoarea la contactul cu aerul, are consistente uneori variabile.
Are culoare variabila in functie de formula de lapte folosita. Copilul alimentat artificial are, de regula, 1-2 scaune pe zi.
Scaunul copilului care primeste suplimente cu fier - isi pastreaza textura specifica felului in care este alimentat copilul, dar culoarea se schimba in verde intens sau chiar negru.
De regula doar unul-doua din productiile din scutec au culoarea aceasta, restul fiind mai apropiate de normal.
Scaunul copilului aflat la diversificare - este pastos, mai gros, dar nu este solid.
Are o culoare maro uniforma, nu se mai schimba la contactul cu aerul, in cazul celor alaptati, are un miros specific. Cel mai bine poate fi asemanat cu untul de alune.
Scaunul cu resturi partial digerate - nu este nici un motiv de ingrijorare sa gasesti in scutecul copilului bucatele de morcov, coaja de la rosii sau urme ale fructelor pe care le-a mancat (prune, struguri). Tubul digestiv atinge maturitatea dupa varsta de trei ani, iar resturi nedigerate vei gasi si in scaunul adultului. Cantitatea acestor resturi nedigerate depinde insa esential de durata tranzitului intestinal.
Acest scaun este un semnal de alarma daca contine numai resturi nedigerate combinate cu mucus, pentru ca este posibil ca micutul sa aiba o problema.
Scaunul cu sange - acesta poate sa apara la bebelusii foarte mici ca un semn al intolerantei grave la lactoza, sau la cei mai mari ca indicator pentru infectii ale tubului digestiv. Sangele in scaunul copilului este o urgenta medicala, pentru ca trebuie identificata urgent cauza acestuia.