Constipatia inseamna ca intestinul produce un scaun tare, uscat si e destul de comuna la copiii mici. Daca copilul tau nu primeste destule lichide sau hrana care sa stimuleze miscarea intestinelor, poti corecta cu usurinta problema. Oricum, daca constipatia devine cronica, muschii intestinali se slabesc, facand scaunul si mai dificil. Copilului s-ar putea sa ii fie frica de un scaun dureros si va refuza sa aiba scaun.
Constipatia are cauze diferite in functie de varsta copilului!
La bebelusi care sunt alimentati artificial cea mai buna solutie este schimbarea formulei de lapte praf si, eventual, ceaiuri pentru bebelusi, speciale pentru aceasta problema. Constipatia este frecventa in cazul copilului hranit artificila si extrem de rara in cazul copilului alaptat. De ce? Pentru ca spre deosbire de laptele de la san, laptele formula nu este digerat si absorbit la fel de usor de organismul bebelusului ceea ce poate duce la aparitia constipatiei.
Tine cont! Constipatia poate fi semnul unor probleme hormonale, efectul unor anomalii congenitate, reactia la medicamente sau semnul unor probleme de nutritie.
In momentul inceperii diversificarii compozitia scaunului bebelusilor se schimba ca urmare a introducerii alimentelor solide. Si de data aceasta copilul care primeste lapte matern nu o sa sufere de constipatie decat foarte rar si dor ocazional. In schimb copilul care primeste formule de lapte praf o sa aiba deseori aceasta problema. Solutia sta tot in alimente, iar o schimbare a dietei poate ajuta bebelusul care sufera de constipatie.
Ce poti face. Asigura-te ca micutul primeste toate fluidele de care are nevoie: apa, sucul de fruncte diluat si sucul de prune sunt alegerile potrivite. Serveste-i alimente bogate in fibre cum ar fi paine integrala, broccoli si cereale. Dar fii atenta sa nu exagerezi. Un mod simplu de a-ti da seama de cate grame de fibre are nevoie copilul tau in fiecare zi este sa adaugi 5 la varsta lui. Asa ca un copil de doi ani va avea nevoie de 7 grame de fibre pe zi. In cele din urma, pana problema trece, evita alimentele care ar putea produce constipatie cum ar fi bananele, branza sau cerealele din orez.
O buna solutie sunt si exercitiile care ajuta bebelusul care sufera de constipatie:
Masajul burticii: Maseaza delicat burtica bebelusului in sensul acelor de ceasornic. Pune-ti mainile sub buricul bebelusului si fa miscari circulare in jurul stomacului.
O baie calduta: Unii experti recomanda ca remediu o baita calduta facuta bebelusului care sufera de constipatie. Baita poate fi urmata de masajul burticii.
Bicicleta: Pune-l pe bebelus sa stea pe spate. Prinde cu mainile piciorusele lui intr-o pozitie semi-indoita. Misca usor picioarele lui ca si cum ar merge pe bicicleta. Poti sa alternezi exercitiul cu masajul burticii.
Remedii pentru tratarea constipatiei la bebelusii mai mici de 4 luni
Incearca sa ii dai bebelusului 60 de grame de suc diluat de fructe, de tipul grapefruitului sau prunelor sau merelor cu prune, de doua ori pe zi, si incearca si exercitiile de mai sus. Consulta-te intotdeuna cu medicul pediatru cu privire la adminitrarea tratamentelor pentru constipatie bebelusilor mai mici de 4 luni.
In cazul celor mai mari de 12 luni o alimentatie cu surse de fibre naturale este excelenta. Cele mai bune surse de fibre, care se potrivesc cu dieta unui copil mic sunt prunele, caisele, piersicile, perele, dar si mazarea si spanacul. (Afla care sunt sursele de fibre pe placul copiilor si care sunt cantitatile de fibre de care au nevoie copiii)
Important! Sucurile de fructe ajuta, dar foloseste-le cu moderatie, pe de o parte pantru ca sunt foarte calorice, pe de alta pentru ca lenevesc sistemul digestiv al copilului.