Rahitismul sau boala oaselor moi este considerata una din cele mai comuna afectiuni ale copilariei. Cauzele care duc la aparitia acestei suferinte sunt multiple. Ceea ce trebuie spus este ca in primele faze ale suferintei aceasta este reversibila si complet vindecabila daca aportul de minerale si vitamina D este in limitele normale, in fiecare zi.
Alaptarea copilului pana la sase luni scade riscul afectiunilor grave provocate de carenta de calciu si vitamina D, cu circa 45%, iar administrarea de suplimente de vitamina D la copilul alaptat elimina in proportie de 80% riscul de aparitie a rahitismului. Primele semne ale rahitismul se instaleaza in intervalul cuprins intre luna a doua si a opta a bebeluslui. Daca dupa luna a opta nu apar semne de rahitism asta nu inseamna ca riscul de a rafe rahitism a fost depasit.
Specialistii au descris urmatoarele modificari aparute la scheletul pacientilor cu rahitism: stern bombat anterior (acesta fiind cel mai vizibil semn la bebelusi), alte simptome cum ar fi deformarea oselor piciorului, modificari ale pozitiei coloanei vertebrale, apar la copiii mai mari de 2 ani, cu rahitism netratat. Alte semne sunt: spasme musculare si hipocalcemie (la analiza concentratiei de calciu), oboseala musculara, crestere intarziata a cresterii in inaltime, eruptie dentara intarziata.
Deficitul de vitamina D determina aparitia hipocalcemiei si pierderile de fosfor ceea ce duce la probleme legate de dezvoltarea osoasa. Netratat rahitismul devine cronic, iar corectarea este deosebit de dificila.
Copiii predispusi riscului de aparitie a deficitului de vitamina D sunt:
- Cei care locuiesc in regiuni cu soare putin;
- Cei care nu ies afara si stau in casa foarte mult timp;
- Cei cu o dieta vegetariana;
- Cei cu intoleranta la lactoza sau cei care nu consuma produse lactate.
Alaptarea este solutia ideala pentru prevenirea rahitismului dar numai in conditiile in care se administreaza suplimente de vitamina D incepand cu a doua saptamana de viata. Laptele de mama nu este o sursa foarte buna de vitamina D. Aceasta problema este chiar mai importanta la copiii cu pielea mai inchisa, in timpul zilelor de iarna (cand sunt mai putine ore insorite).
Suplimentele de vitamina D se dau pana la varsta de 2 ani in continuu. Dupa 2 ani suplimentele se administreaza numai in lunile de iarna.
Pentru sugarul sanatos, nascut la termen si alimentat la san, necesarul de vitamina D este de 2 picaturi de solutie uleioasa.
Doua precizari importante:
1. Suplimentele de vitamina D se administreaza numai cu sfatul medicului, iar intreruperea medicatiei se face doar dupa evaluarea bebelusului d ecatre medic.
2. Administrarea de calciu suplimentar, in plus fata de cel provenit din alimentatie se face numai cu sfatul medicului, in baza unor analize si teste preliminare. Carenta si excesul sunt la fel de periculoase.
Citeste si;