Schema de vaccinare obligatorie a copilului este stabilita de fiecare tara in parte, dupa o suma de criterii care tin de incidenta afectiunilor care pot fi prevenite prin vaccinare.
Schema de vaccinare a copilului intre 0 si 14 ani din Romania este in cea mai mare masura similara cu cea practicata in Europa. Exista posibilitatea ca aceasta sa sufere modificari in sensul adaugarii a noi vaccinuri gratuite si obligatorii.
Vaccinurile din aceasta schema sunt, toate, administrate injectabil. Sunt individuale, copilul necesitand astfel mai multe injectii la o sedinta de vaccinare, sau combinate intr-o singura injectie. Exista pe piata romaneasca atat variantele individuale cat si cele combinate, ele au aceeasi eficienta, singura diferenta tine de discomfortul unui numar mai mare de intepaturi. De regula vaccinurile care se fac in sistem gratuit sunt cele mai ieftine, asta nu inseamna insa ca din punct d evedere calitativ sunt mai slabe, ci doar ca pot da reactii adverse locale mai intense sau ca este necesar un numar mai mare de intepaturi, pentru ca vaccinurile combinate sunt mult mai scumpe decat cele individuale.
Teoretic si practic orice vaccin da o suma de reactii adverse. Un numar mic de pacienti poate avea reactii alergice. daca riscul de aparitie al alergiilor este cunoscut se aleg formule de vaccin care elimina factorul alergen. In ceea ce priveste reactiile adverse acestea sunt in 90% din cazuri locale si minore: durerea la locul injectarii, febra usoara care dispar fara tratament care oricum nu este recomandat pentru ca poate interactiona cu scopul vaccinului.
1. DTP (diftero-tetano-pertussis) poate cauza: febra usoara, durere, inrosire locala, agitatie moderata, oboseala, scaderea poftei de mancare, voma. Efecte secundare serioase sunt rare: febra inalta, convulsii (1 caz din 14.000 copii vaccinati).
2. Vaccinul contra hepatitei B este unul dintre cele mai sigure. A fost raportata doar febra usoara (la unu din 15 copii) sau durere superficiala la locul administrarii.
3. Vaccinul contra Hemofilus (Hib) poate cauza febra usoara sau durere la locul administrarii.
4. ROR (combinatia rujeola, oreion, rubeola) poate cauza cateva efecte secundare usoare, intr-un interval de pana la 7-12 zile de la administrare. Acestea sunt: febra, eruptie pe corp si umflarea glandelor parotide foarte rar.
5. IPV (anti-polio). Acesta este vaccinul nou, injectabil, inactivat a carui reactie adversa poate fi durerea locala. Nu mai exista riscul ca acest vaccin sa produca poliomielta, ca in cazul vaccinului vechi, cu virus viu care se administra oral.
6. Gardasil (Papilloma virus) poate produce: durere locala, febra usoara.
Un sfat: este bina ca febra post vaccin sa nu fie tratata cu paracetamol, acesta avand ca efect scaderea raspunsul imun la vaccin si implicit a eficientei. Oricum nu se administreaza antitermice decat in cazul in care copilul face febra peste 38 de grade, si este recomandat ibuprofenul si derivatele acestuia.