Putini sunt cei care stiu ca peste 70% din bebelusi au semne din nastere. Ei vin cu acestea pe lume. Cele mai multe dispar sau se atenueaza mult in primele luni de viata. Cele mai multe din semnele din nastere sunt semne vasculare sunt reprezentate de modificari de culoare si textura a pielii normale a bebelusului. Supranumite sarutul ingerilor sau ciupiturile berzei, exista mai multe feluri de semne din nastere, cu evolutii si caracteristice diferite.
Semnele vasculare sunt simple sau multiple, variaza de la roz pal pana la rosu intens sau albastru. Dimensiunile acestor semne din nastere vasculare sunt foarte variate, de la 1-2 mm la cativa centimetri. Ele pot sa apara oriunde pe corp, desi sunt mai frecvente la nivelul capului si gatului.
Petele roz sunt denumite stiintific Nevus simplex. Acestea sunt cele mai frecvente semne vasculare. Sunt prezente de la nastere si apar pe fata (mai frecvent frunte) si pe ceafa. Sunt plate, de culoare roz, de forma neregulata. Sunt cauzate de dilatarea temporara a vaselor de sange din piele si nu sunt malformatii. Cele mai multe dispar cu varsta. Majoritatea copiilor nu mai au aceste semne in jur de doi ani, ele pot deveni usor vizibile doar in cazul in care copilul plange. Nu este necesar nici un tratament pentru acest tip de semne deoarece ele dispar cu varsta.
Petele rosii sunt denumite stiintific Nevus Flamaeus. Acestea sunt mult mai rare, apar la 1 din 1000 de bebelusi si sunt prezente de la nastere. Sunt pete plate, cele mai multe de culoare rosu inchis, cu forme variate si care pot fi prezente oriunde pe corp. Sunt cauzate de malformatii ale capilarelor si NU dispar in timp. Pot sa se asocieze cu anumite sindroame genetice. Deasemenea, in cazul in care sunt mai pale, pot fi confundate initial cu petele roz (somon) dar faptul ca nu dispar cu varsta stabileste diagnosticul final. Ele se trateaza prin terapii laser, cercetarile actuale sugerand ca ar fi utila tratarea lor cat mai devreme.
Afla mai multe despre semnele din nastere
Hemangioamele apar la cateva saptamani dupa nastere si sunt cauzate de o multiplicare anormala si accelerata a vaselor de sange de la nivelul pielii. Practic sunt tumori benigne. Circa 4-5 la suta dintre copii le au si pot fi mici sau mari, simple sau multiple si pot afecta si organele interne. Hemangioamele se asociaza, in cazuri rare, cu anumite sindroame genetice. Ele pot pune probleme serioase de sanatate precum si estetice. Exista hemangioamele superficiale. Acestea ating dimensiunea maxima in jurul varstei de 6-9 luni dupa care incep sa involueze, putand sa dispara complet in cativa ani. Asupra lor nu s eintervine pana la un an, decat daca sunt foarte mari, sau se afla in regiuni delicate ca ochii, gura, organe genitale sau deranjeaza copilul de la activitatile zilnice. Este bine sa fie protejate de traumatisme deoarece pot sangera abundent daca sunt lezate, pot sa ulcereze sau sa se infecteze.
Concluzia este ca semnele de nastere pot indica prezenta unor anomali congenitate, iar controlul medical de specialitatea este obligatoriu.