Astazi, aceasta maltratare neintentionata este luata in serios. De fapt, in fiecare an zeci de copii de pana la doi ani mor dupa ce au fost zgaltaiti violent de catre parinti sau apropiati. Daca acest lucru survine, sunt detectate grave deficiente motorii. Victimele sunt atinse de sechele neuro-psihologice, orbire sau epilepsie.
Scuturatul nu este doar neintentionat. El poate fi facut in joaca (aruncatul copilului in aer, pentru a-l prinde apoi) sau ca urmare a unor reactii agresive urmate de tipete sau plans. Capul bebelusului zgaltait puternic are oscilatii ce pot determina leziuni ale creierului sau ale ochilor. Apare o ruptura a vaselor din jurul craniului si o sangerare in cutia craniana.
►Citește și Bebelușul plânge fără motiv? Verifică-i picioarele!
Exista trei criterii care favorizeaza violenta miscarilor: capul este greu, gatul nu este bine acoperit cu muschi si spatiile dintre creier si invelisul sau sunt largi, ceea ce face posibila deplasarea. Multe studii au avut ca scop si au pus in evidenta criteriile de risc: varsta frageda a bebelusului sau a parintilor, o relatie parinteasca perturbata, refuzul de a discuta si a rezolva eventualele probleme din sanul familiei.
Copilul victima a sindromului copilului scuturat prezinta convulsii, o stare de constienta alterata, fontanela bombata si probleme respiratorii. In general se pun in evidenta hemoragiile retiniene. In unele cazuri, poate prezenta hematoame in locurile in care a fost prins, pe brate sau torace.
Iata cateva sfaturi practice:
- Intrebati-va de ce plange bebelusul: ii e foame, cald, somn, e ceva care il jeneaza
- Calmati bebelusul. dati-i ceva de baut, vorbiti-i, imbratisati-l, plimbati-l
- Daca el continua sa planga, culcati-l in liniste.
- Daca sunteti nelinistit sau epuizat, si nu mai stiti ce sa faceti, nu ramaneti singur. Apelati la familie, vecini, prieteni.
- Consultati un medic, generalist sau pediatru, sau mergeti la spital.