Este normal ca in primele luni de viata bebelusul sa se uite putin crucis . Un nou nascut abia isi da sema cum trebuie sa priveasca, dar daca defectul se poate observa tot timpul , mai ales daca au trecut primele luni de viata s-ar putea sa fie vorba de strabism. Vorbeste cu doctorul care, cel mai probabil iti va recomanda un oftalmolog. Din fericire, aceasta afectiune poate fi tratata daca este detectata la timp.
Ce este strabismul?
Daca ochii bebelusului sunt orientati in directii diferite si nu se pot concentra pe acelasi obiect, ar putea avea strabism-lipsa de coordonare a ochilor. Strabismul poate fi constant (insemnand ca orientarea ochilor este intotdeauna nefireasca) sau intermitent (acest lucru se intampla numai uneori).
Daca bebelusul tau are strabism si nu este tratat, creierul s-ar putea sa ignore stimulii primiti de la acel ochi, provocand in timp scaderea acuitatii vizuale. Afectiunea se numeste ambliopie sau “ochi lenes”. Vederea la distanta ar putea fi, de asemenea, afectata.
Care este cauza?
Cateodata strabismul este prezent inca de la nastere si se pare ca afectiunea este ereditara, dar poate aparea si la copii care nu au avut antecedente familiale si cateodata este semnul unei probleme vizuale si mai serioase. Cei care nu vad aproape sunt mai predispusi strabismului decat ceilalti.
In ce consta tratamentul?
De obicei strabismul poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor mai ales daca este depistat din timp. Strabismul care persista chiar dupa ce bebelusul poarta ochelari va fi corectat chirurgical. Doctorii vor ajusta muschii ce controleaza pozitia globului ocular, iar succesul operatiei se apropie de un procent de 100%.