Sari la conținut

10 fructe si legume perfecte pentru piure

Prima etapa a diversificarii este sinonima cu piureurile din fructe si legume. Preparate simplu din legumele fierte, din fructe tratate termic sau din fructe crude, piureurile sunt temeila primei etape a diversificarii.

Si pentru ca intrebarea "ce-i dau sa manance" este una care aduce obsesii mamelor cu bebelusi in faza diversificarii, iata care sunt cele 10 fructe si legume perfecte pentru piureurile bebelusului.

Marul. Bogat in fibre si plin de nutrienti de care copilul are neaparata nevoie, marul este de cele mai multe ori primul gust nou pentru bebelus. Marul poate fi mancat crud sau tratat termic. Alege mere sanatoase, curate-le de coaja, taie-le in bucatele si pune-le in blender cu o lingura de apa plata. Masa e gata! Nu are nevoie de nimic in plus, adaugat. Poti trata termic marul. Curata-l si tine-l intr-o sita inoxidabila, deasupra unei oale cu apa care clocoteste. Acopera cu folie de aluminiu, cat mai etans. Lasa "instalatia" pe foc circa 10 minute. Pune marul in blender si paseaza. Varianta a doua poate sa fie prima masa. In plus nu creaza nici un fel de probleme digestive.

Idei pentru prima masa solida

Cartofii dulci. Sunt delicosi, plac fara exceptie copiilor mici si sunt o pretioasa sursa de fier si vitamina A. Contin calciu si alte minerale pretioase. Fierbe cartofii, cu tot cu coaja la abur, circa 40 de minute. Sau ii poti coace. Paseaza-i bine, fara nimic altceva. Pune apa plata pana ajunge la consistenta agreata de copil.



Avocado. Este plin de grasimi sanatoase, vitamina E, acid folic, potasiu si fier. Pentru piure este ideal avocado bine copt. Taie avocado, scoate samburele, scoate miezul si paseaza-l cu o furculita (de plastic), pana se omogenizeaza. Nu este nevoie de trecut prin abur sau de coacere. Piureul de avocado nu se pastreaza. Poti pune o lingura de apa si o picatura de suc de lime. O picatura!

Morcovii. Sunt plini de vitaminele A si C, contin calciu si sunt perfecti pentru sanatatea micilor burtici. Foloseste morcovi proaspeti, bine spalati, cu tot cu coaja. Tine-i la abur pentru 60 de minute pana devin moi. Paseaza-i in blender. Poti adauga apa, pana ajunge la consistenta necesara.



Bananele. Sunt o minunata sursa de minerale si vitamine, tin inima si burtica in perfecta stare si, in plus sunt si foarte gustoase, fiind pe placul copilului. Paseaza banana, bine coapta si gata. Masa e gata! Poti pune apa si o picatura de suc de lamaie, suc de portocala sau suc de lime.  

Cum il inveti sa accepte mancarurile noi

Piersicile sunt o bucurie pe care o poti face .... piure. Pline de vitamine, piersicile contin fibre, perfecte pentru digestia copilului. In plus sunt dulci si moi in mod natural. Pune piersicile intregi in instalatia de abur, timp de 30 de minute. Curata coaja si paseaza miezul. Poti adauga apa ca sa ajunga la consietenta agreata.

Dovleacul este ideal in debutul diversificarii. Din pacate putini il folosesc desi este o bogatie de minerale si vitamine si este un aliment mai mult decat prietetnos cu burtica micutului. Curta o bucatica de dovleac, tai-o marunt si impacheteaza-o in folie de aluminiu. Se coace in cuptor circa 45-50 de minute. Se pune in blender si se face piure. Se poate adauga o lingura de apa. Nu are nevoie de nimic altceva. Este cremos, gustos, cu aroma placuta si o sa fie acceptat foarte usor de bebelus.

Nu uita! Nu adaugati sare (pana la un an), unt, margarina, untura, ulei, smantana, zahar, siropuri, miere in alimentele unui copil in prima faza a diversificari. Fructele si legumele simple sunt cea mai buna alegere. Uleiul, iaurtul se poat adauga dupa 7 luni.

Anemia la copilul sub 3 ani

Ardeii sunt ideali pentru a face din ei piure. Indiferent daca sunt rosii, galbeni, portocalii sau verzi, ardei grasi sunt o minune si in ceea ce priveste nutrientii, si in ceea ce priveste gustul. Spala ardeii si pune-i pe o foaie de copt in cuptor la 400 de grade pentru cinci sau zece minute. Scoate-i si lasa-i sa stea intr-un vas curat acoperiti pentru alte10 minute. Scoate pielita si paseaza carnea ardeiului.



Caisele fac parte din fructele perfecte de inceput, pentru prima masa. Contin vitaminele A si C, licopen si minerale pretioase. Tine caisele la abur cinci minute. Scoate coaja (doar in cazul bebelusilor mai mici de sase luni), si paseaza fructul.

Piure de carne de pui

Prunele sunt o adevarata minune pentru sistemul digestiv. Acestea contin zaharuri naturale si o multime de fibre, care vor sustine tranzitul intestinal al bebelusului. Tine prunele, bine spalate, intregi la abur pentru 10 minute. Curata coaja, scoate samburele si prepara piureul. Poti adauga putina apa, pana ajunge la consistenta dorita.

Sursa: baby-food

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!