În primul an bebeluşii se dezvoltă atât de repede încât în permanenţă te vor lua prin surprindere şi de la o zi la altă vor arăta noi abilităţi pe care nici măcar nu bănuiai că le poate avea.
Bănuim că deja eşti familiară cu paşii mari ai dezvoltării: la 2 luni îşi va ţine capul singur, la 6 luni va reuşi să stea în funduleţ, la 9 va învăţa să se ridice în picioare. Hai să vedem şi alte lucruri surprinzătoare ale dezvoltării unui bebeluș:
1. Creierul bebelușului se hrănește din dragostea mamei. Este demonstrat științific. Așa că nu îți face niciun fel de grijă că l-ai putea răsfăța și bucurați-vă de dragostea voastră reciprocă.
2. Deși dorm mult, bebelușii au de două ori mai mult timp decât adulții un somn superficial. Asta înseamnă că se pot trezi oricând și trebuie ajutați să adoarmă la loc.
3. Are 6 săptămâni și simți că bebelușul se uită direct la tine, ca și cum ar vrea să îți comunice ceva. Nu te înșeli. El îți poate citi starea de spirit in albul ochilor.
4. La 6 luni privirea bebeluşului se muta de la ochi către gura. Începând cu această vârstă el începe să citească de pe buze, ajungând în scurt timp să te imite şi să încerce să scoată primele cuvinte.
5. Dacă vi se pare că terminaţi pachetele de scutece imediat nu vă înşelaţi. Până la 6 luni nu este anormal să urineze o dată la 20 de minute.
6. Bebeluşii cresc în lungime cu 2-4 cm pe lună, mai mult în primele luni şi apoi mai lent. Nu există însă un standard, fiecare are propriul ritm de dezvoltare.
7. Culoarea ochilor se definitivează între 6 și 12 luni. Până atunci majoritatea au ochii albaștri.
8. Primul zâmbet real al bebelușului apare între 4 și 6 săptămâni. Dar și imediat după naștere pot apărea expresii faciale care seamănă a zâmbet.
9. În timp ce un adult are 206 oase, un bebeluş se naşte cu 300 de oase diferite. În acelaşi timp, sunt locuri unde noi avem un os, iar ei se nasc cu un cartilagiu care se osifica în timp.
10. Până la 7 luni bebeluşii pot să respire şi să înghită în acelaşi timp.
11. Greutatea de la naştere este dublată în primele 5 luni de zile.
12. Nu ţi se pare, bebeluşul tău nou născut plânge fără lacrimi. Lacrimile vor apărea între o lună şi trei luni de la naştere.
13. Bebelusii stiu gustul diferitelor alimente inca din burtica mamei. O mare parte din aceste informatii se vor pierde insa pe masura ce creste si gustul trebuie iar educat, odata cu diversificarea.
14. La un an, bebelușul știe în jur de 70 de cuvinte. Dar poate să spună maximum 2-3 cuvinte.
15. Creierul bebelușilor este mai degrabă atras de muzică decât de cuvinte. Dacă îi cânți bebelușului îl ajuți la dezvoltarea fizică.
16. Inima unui bebeluș bate mult mai repede decât cea a unui adult. La naștere are 123-159 bpm. La un an, ajunge la 89-151 bpm.
17. Către 9 luni de zile bebeluşul va învăţa să îţi facă cu mâna ţie şi altor persoane pe care le place.
18. Nu ţi se pare, capul copilului este mai mare, proporţional cu restul corpului. Şi asta pentru că la 1 an de zile creierul are deja 60% din mărimea creierului unui adult.
19. Pe la 3-4 luni bebelușii, cu puține excepții, își vor pierde tot părul cu care s-au născut.
20. Vorbește cât mai mult cu copilul, asta îl ajută să se dezvolte. Ca să rețină mai ușor, poți pronunța cuvintele cu mai mare intonație, ca și cum ai citi o poveste. Nu uita că ei iubesc onomatopeele.