Numai cine nu are un bebelus in casa nu stie de cata tactica si strategie este nevoie pentru a-l culca pe cel mic. Povestile cu "il pun in patut si adoame" sunt doar dovezile care confirma regula ca este nevoie de trucuri, sfaturi si tehnici pentru ca cel mic sa doarma bine si mult.
Avem 4 sfaturi exceptionale pentru somnul bebelusilor.
Evita contactul vizual cu bebelusul. Contactul vizual este un element esential pentru copilul mic. Cand suge sta cu ochii in ochii mamei, cand bea lapte din biberon la fel, cand cineva il tine in brate, copilul il priveste in ochi. Contactul vizual cu copilul mic este echivalentul unui stimul. Evitarea contactului vizual inseamna evitarea stimularii si este o buna solutie pentru a adormi copilul.
Dormiti impreuna. Nu neaparat in acelasi pat. Il vei indemna sa adoarma si sa doarma daca te vei preface ca dormi si tu. Se pare ca solutia patutului de copil in continuarea patului parintilor este o varianta care prinde din ce in ce mai mult teren. Oricum tine cont ca pana la 6-8 luni copilul nu are ce cauta in patul parintilor.
Evita aromele puternice. Simtul olfactiv este foarte dezvoltat la copil si este unul din cele care ii furnizeaza copilului foarte multi stimuli. Orice miros puternic sau nepotrivit poate sa-l deranjeze atat de mult incat fie nu-l lasa sa doarma, fie il poate trezi din somn. Evita detergentii parfumati, odorizantele de camera si orice surse de parfum puternice fie ca sunt naturale sau sintetice.
Foarte multi bebelusi adorm in bratele mamei lor, in timpul suptului. Transferarea lor in patut poate sa-i trezeasca. Solutia este ca atunct cand il asezi in patutul lui sa ramai cu mana pe burtica lui si pe crestet. Stai cu mana pe el pana in momentul in care acesta adoarme adanc. Solutia este miraculoasa. Uneori este suficient sa-i pui mana pe crestet pentru ca micutul sa adoarma din nou, linistit si impacat.
Citeste si:
Somnul copilului
Mituri despre somnul bebelusului