Pielea copilului are tendinta de a se usca foarte usor. Acesta este si motivul pentru care ne-am gandit sa-ti impartasim 7 sfaturi pentru a avea grija de pielea bebelusului.
Pielea bebelusului beneficiaza de un strat natural de grasime care are rolulul de a o proteja fata de agresiunile din mediu. Grasimea naturala rezista pana la 2-3 saptamani de viata si are rostul de a contribui la adaptarea la viata extrauterina a copilului nou-nascut. Grasimea naturala superficiala, dar si straturile profuinde de grasime, acumulate in timpul vietii intrauterine sustin procesele de termoreglare.
Acest strat de grasime supreficiala este insa sensibil la schimbarile de temperatura, umiditate si infectii. Glandele sudoripare ale bebelusului nu sunt pe deplin dezvoltate, ceea ce face ca pielea copilului mic, pana pe la 7-8 luni, sa fie foarte sensibila la temperaturile extreme. Glandele sebacee ale bebelusului ajung la capacitatea maxima dupa nastere, iar in primele luni de viata nu produc suficient ulei pentru intretinerea pielii. Ca rezultat, pielea copilului are tendinta de a se usca foarte usor. Acesta este si motivul pentru care ne-am gandit sa-ti impartasim 7 sfaturi pentru a avea grija de pielea bebelusului. In plus, pana pe la 5-6 luni persista o predispozitie naturala pentru infectii cutanate deoarece sistemul de protectie propriu impotriva microorganismelor nu este pe deplin format. Rezolvam toate aceste probleme in 7 pasi si cu 7 sfaturi simple pentru a avea grija de pielea bebelusului.
1. Fa-i baie o data la fiecare cateva zile, dar curata pielea copilului in fiecare zi. In primele patru luni, nu este necesar sa-i faci baie in fiecare zi. Expertii recomanda baie o data, de doua ori pe saptamana. Sapunul special pentru copii este mai prietenos, dar nu trebuie folosit prea des. Pentru a preveni uscarea pielii bebelusului picura ulei de masline in apa de baie. Curata pielea copilului in fiecare zi cu apa calda curata si folosind o manunsa moale. Dupa baie poate urma masajul cu un ulei hidratant si emolient.
2. Respecta probleme pielii. Bebelusii pot avea unele probleme sau boli ale pielii, de la semne din nastere, pana la dermatite (infectie fungica), iritatii din cauza caldurii, eczeme, acnee si alergii. Consulta intotdeauna cu un medic si respecta strict indicatiile acestuia. Ceea ce trebuie sa stii este ca cele mai multe din aceste probleme dispar fara urma pe la 6-7 luni.
Dermatita seboreica a nou-nascutului
3. Protejeaza copilul de soare. Sugarii in primul an de viata nu ar trebui sa fie expusi la radiatii UV directe.
4. Folosieste haine de bumbac. Bumbacul este prietenos cu pielea, absorbe umezeala si lasa aerul sa circule.
5. Apara-l de vremea rece, vant si ploaie. Tot asa cum trebuie protejat de soare, copilul mic trebuie aparat si de vremea rece. Pielea bebelusului nu are in mod natural protectie care sa o faca sa reziste la vant, ploaie. Evident ca trebuie inbracat cu haine groase daca este frig afara, dar trebuie protejate bine si mainile, si cat mai mult din fata. A nu se intelege ca trebuie sa-i pui fular la nas si gura! In nici un caz! Dar acopera-i fruntea, si mare parte din obraji cu gluga si caciula. Combinatiile gen cosmonaut sunt ideale.
Masajul, o cale de comunicare afectiva cu bebelusul tau
6. Unge-i fata cu uleiuri grase cand ramane afara in vreme rece. Aceste uleiuri protejeaza pielea de intemperii si deshidratare. Nu se aplica ulei daca exista vreo eruptie, pentru ca se poate agrava.
7. Foloseste pentru masajul copilului ulei de măsline sau alt ulei esential din plante. Cere sfatul farmacistrului sau al mediciului. Unul pur de sheea, untul de cacao sunt si ele foarte bune. Masajul este o cale speciala de comunicare cu beneficii exceptionale si pentru parinte si pentru copil.
In loc de incheiere un detaliu in plus: alapteaza! Tinerea copilului la san, contactul pielii lui cu pielea ta este cea mai buna cale de protectie pentru pielea copilului. Microorganismele benefice care mentin pielea sanatosa se transfera de pe pielea materna pe pielea copilului. Si inca ceva pentru mama care alapteaza: sanul nu se se spala inainte de fiecare alaptare, ci doar o data pe zi. In rest un sutien curat si tapoane pentru san sunt mai mult decat suficiente.
Sursa: gladchildhood.blogspot.ro