Credem că deja te-ai interesat în amănunt cum se îngrijeşte un nou născut. Dar nu ţi-ar strica să ştii încă nouă lucruri în plus. Este vorba despre nouă lucruri concepute anume ca să vă facă viaţa mai uşoară şi ţie şi bebeluşului.
Curățarea bebelușului
Este suficient de nervos că îl schimbăm, dacă mai şi insistăm mult ca să fie bine spălat, atunci aproape sigur îl supărăm. Poţi curăţa fundulețul foarte rapid dacă foloseşti un pic de ulei de măsline.
Body-ul se poate da şi în jos, nu doar peste cap
Uneori este mai simplu să îl scoţi aşa, mai ales dacă este foarte murdar în urma unui accident. Pur şi simplu lărgeşti partea de la gât, ceea ce se poate datorită croielii sale speciale, şi îl tragi în jos.
►Citește și Purtarea căciuliţei la nou născuţi. Recomandările specialistului
Ține bebele pe scutecul vechi cât timp îl cureţi
Parcă atât aşteaptă, să îi scoţi scutecul ca să facă şi treaba mică şi treaba mare. Din această cauză este recomandat să îl cureţi pe bebe cât timp are încă scutecul vechi sub el. Iar cel nou să fie la îndemână, cel mai bine chiar sub scutecul vechi, ca să fie gata plasat când îl iei.
Dacă bebeluşul are gaze
Se întâmplă des ca bebeluşii să aibă gaze şi să se chinuie din această cauză. Un mod foarte bun de a-l ajuta este să îl pui pe bebeluş pe spate şi să îi mişti picioarele ca şi cum ar merge cu bicicleta
Sacul de dormit îl ajută pe bebe să rămână la căldură toată noaptea, îi dă un sentiment de siguranţă fără a te chinui cu înfăşatul şi se reduce riscul de accident în timpul somnului.
Nu ţine bebeluşul treaz
Chiar dacă ai vrea că bebeluşul să stea mai mult treaz ziua ca să te lase şi pe tine să dormi noaptea, nu poţi să îl împiedici să doarmă. Un bebeluş care nu a dormit de mai mult de 90 de minute devine foarte supărat. Şi noaptea, oricum, tot te va trezi.
►Citește și De ce să NU pui mănuși nou-născutului
Hrăneşte bebeluşul când se trezeşte, nu când adoarme
Bebeluşii par să adoarmă mai uşor când mănâncă, însă nu este bine să introduci acest obicei, întrucât este dificil de modificat. Aşa că dă-i mâncare atunci când se trezeşte, ceea ce îi va asigura energie.
Nu îi lua în braţe de la primul semn de neplăcere
Bebeluşii nu dorm liniştiţi precum adulţii. Ei se agită, se trezesc sau doar dau impresia că se trezesc, scot sunete. Dacă îl iei imediat în braţe nu ai de unde să ştii dacă a dormit suficient. Lasă-l un minut, două, este posibil să se calmeze singur şi să adoarmă la loc.
Dormit pe zgomote
Nu insistă să fie o linişte deplină atunci când doarme bebeluşul. Ei nu au nevoie să nu se mişte nici măcar un fulg de pernă. Ba chiar sunt experţi care recomandă să foloseşti ca fundal un aparat care să scoată zgomote albe.