Deși în majoritatea cazurilor dispare de la sine, acneea bebelușilor reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru părinți. Din păcate, mulți dintre aceștia fac greșeala de a trata problema singuri, acasă. Iată care sunt recomandările medicului pediatru Ana-Maria Bolchiș.
Acneea bebeluşului (acneea neonatală) este o afecţiune frecvenţă şi inofensivă a pielii care afectează între 20 şi 40% din nou-născuţi. Apare de obicei la 3-4 săptămâni după naştere existând şi situaţii rare în care este prezentă de la naştere. Această afecţiune nu poate fi prevenită, se vindecă de la sine în câteva zile sau într-o perioadă mai lungă de timp; în majoritatea situaţiilor dispare până la vârsta de 3-6 luni. Nu lasă cicatrici. Este mai frecvenţă la băieţi decât la fetiţe şi la nou-născuții la termen decât la cei prematuri. Se manifestă cu papule (proeminente mici, rotunde, rozalii) care uneori pot prezenta şi mici acumulări de puroi (pustule). Leziunile sunt localizate pe obraji, frunte, nas, bărbie. Uneori sunt prezente leziuni şi pe scalp sau pe spate.
Un istoric familial de acnee nu sugerează că sugarul va dezvolta acnee după naştere. De asemeni, doar pentru că un sugar a avut acnee neonatala nu înseamnă că va avea forme severe de acnee ca adolescent sau adult. Afecţiunea se manifestă cu frecvenţa egală atât la bebeluşii alăptaţi cât şi la cei alimentaţi cu formule de lapte praf.
Cea mai des invocată cauză este cea hormonală fiind incriminaţi hormonii androgeni trecuţi de la mamă la copil în ultima parte a sarcinii. Aceşti hormoni determină exacerbarea activităţii glandelor sebacee ( glandele care secretă sebumul la nivelul pielii).
Afecţiunea nu este nocivă pentru copil, nu îi crează disconfort, este strict o problemă cosmetică. Cu excepţia cazului în care acneea neonatală este cauzată de o afecţiune subiacentă nu este necesar ca aceasta să fie tratată. Ea dispare spontan în câteva săptămâni.
Leziunile sunt mai proeminente când copilul este agitat sau îi este cald (creşte fluxul sanguin la nivelul pielii). Acneea poate fi agravată de laptele matern, laptele praf sau salivă care intră în contact cu pielea bebeluşului. Alte elemente iritante includ materialele dure sau cele spălate cu detergenţi puternici.
Măsuri ce pot fi aplicate la copiii cu acnee neonatală:
• Spălaţi uşor faţă bebeluşului de una-două ori pe zi cu apă, apa termală sau soluţie cu bicarbonat de sodiu ( o linguriţă la o cană de apă). Apoi tamponaţi uşor pielea pentru a o usca. Evitaţi să frecaţi insistent pielea pentru că aceasta poate irita pielea şi agrava afecţiunea.
• Spălaţi hainele copilului cu un detergent hipoalergenic, special conceput pentru pielea copilului.
• Aveţi grijă să nu supraîncălziţi bebeluşul.
• Nu folosiţi uleiuri şi loţiuni cu textură grasă pe pielea copilului, astfel de produse pot astupa porii şi agrava afecţiunea.
• Nu folosiţi medicamente sau unguente impotrica acneei, acestea sunt prea dure pentru pielea bebeluşului.
• Nu stoarceţi pustulele, aceasta poate cauza infecţii.
Dacă afecţiunea persistă după vârsta de 6 luni este indicat consultul medical de specialitate pentru a exclude alte posibile cauze ale acneei.
Foto: 123rf.com