Sari la conținut

Mituri despre alaptat

Sa alaptezi este unul din cele mai firesti si naturale gesturi. Dar asta nu inseamna ca este un proces lipsit de probleme, dupa cum nu inseamna ca nu pot exista dificultati. Pe de alta parte sunt foarte multe femeile care au alaptat si care spun ca, cel putin in prima perioada, adica in primele saptamani, alaptarea nu este deloc usoara. Cert este ca a alapta este o abilitate pe care si mamele, si copiii trebuie sa o invete. Mai mult, exista copii care stiu din clipa in care se nasc sa se descurce perfect cu sanul mamei lor, in timp ce exista alti bebelusi care au nevoie sa invete. La fel si mamicile.

In aceste conditii punem in discutie cateva mituri si adevarul din spatele lor.

1. Angorjarea sanilor este normala. Nu, acesta nu este un fenomen normal. Nu trebuie confundata o inflamare si o presiune anormala la nivelul sanilor cu senzatia de san plin. Imediat dupa nastere organismul pompeaza fluide in sani pentru a declansa secretia lactata. Cea mai buna solutie este folosirea unei pompe de san care sa elibereze sanul de secretia in exces. Foloseste pompa in conditii sterile pentru ca ceea ce produc sanii tau sa poata fi dat copilului nou nascut cu instrumente speciale, dar altele decat biberonul.
2. Durerea este normala. Nu, durerea in cursul alaptatului, dincolo de primele zile, nu este normala. In primele luni de alaptat durerea este o senzatie care poate sa apara exclusiv la primele doua-trei inghitituri ale copilului si doar ocazional, cand sanii sunt prea plini. Daca durerea persista este un semn ca ceva nu este in regula.
3. Copilul plange cand trebuie alaptat. Plansul de foame al copilului este ultimul semn care arata ca acesta trebuie hranit. Pana sa planga copilul isi duce pumnisorii la gura, isi suge degetele, plescaie din buze sau sta cu gurita deschisa. Daca copilul primeste mancare abia in momentul in care plange, iar aceasta situatie se repeta constant, bebe suge putin, este mai agitat, creste mai greu in greutate si piede o mare parte din nutreintii pe care ar trebui sa-i aduca laptele matern.



Cinci sfaturi pentru mamele care alapteaza

4. "Nu am destul lapte!". Acesta este unul din marile mituri care duc la incetarea inainte de vreme a alaptatului. Cu foarte mici exceptii orice femeie este capabila sa-si hraneasca copilului, iar secretia lactata a mamei este indestulatoare pentru copil. Cea mai buna dovada este ritmul de crstere al copilului si faptul ca acesta umple scutec dupa scutec.
5. Copiii alaptati la san au nevoie de suplimente nutritive. Fals si periculos pentru bunul mers al alaptarii. Copilul hranit natural nu are nevoie de suplimente nutritive. Parintii care ofera copilului lapte in biberon, din formule de lapte praf, in paralel cu alptarea nu fac decat sa determine scaderea secretiei lactate si sa piarda sansa hranirii naturale a copilului.
6. Intre mesele copilului trebuie sa existe cel putin trei ore, pentru a putea produce lapte. Fals! Nu stiu daca este sau nu miracol, dar sanii femeii pot sa-i ofere copilului lapte, chiar daca acesta - prin absurd, ar suge in continuu. Ceea ce trebuie sa stie o femeie care alapteaza este ca bebelusul are mereu la dispozitie cat lapte are nevoie, chiar si in cazul celor de pana la sase luni, care sunt alimentati exclusiv la san, 24 de ore, din 24, 7 zile din 7. Si are mereu compozitia perfecta, temperatura ideala si cel mai multi nutrienti.

Uimitoarele calitati ale laptelui matern

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • cris

    multe greseli gramaticale. nu se face o corectura la textele pe care le postati? Pacat! riscati sa va pierdeti credibilitatea

  • Alberto

    Thanks for your thhusotg. It's helped me a lot.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!