Sari la conținut

Poti preveni intoxicatiile alimentare in bucataria ta

Trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste intoxicatiile alimentare?

Daca vrei sa eviti crampele, diareea  si starile de greata, trebuie sa ai grija sa eviti aceste incidente. Adevarul este ca de fiecare data cand tu sau bebelusul tau aveti dureri de stomac sau diaree, mai mult ca sigur de vina sunt bacteriile care “otravesc mancarea”.

Mai mult, poate niciodata nu vei afla care a fost intr-adevar cauza , din moment ce simptomele apar numai dupa doua ziledupa ce ai mancat alimentul care a provocat infectia. Numarul bacteriilor din mancare se poate dubla la fiecare 20 de minute la temperatura camerei si numai cateva mii sunt suficiente pentru a produce simptome neplacute intr-un organism adult. Copiii vor fi si mai vulnerabili atat datorita greutatii cat si sistemului imunitar care nu este destul de puternic.
 

De unde vin aceste bacterii?

Nu le poti vedea, nici mirosi, dar miloane de bacterii sunt peste tot in jurul tau. Majoritatea sunt inofensive, altele, ca E-coli si salmonella sunt o amenintare  pentru sistemul digestiv. Aceste bacterii poti fi deja  prezente in carnea cruda, lactate, oua, peste-se hranesc cu proteine- sau poti sa le introducei chiar tu in sistemul digestiv daca nu iti speli mainile inainte sa atingi mancarea. Vor infesta foarte repede orice fel de mancare, atata timp cat este umeda si la temperatura camerei, dar nu prea sarata sau acida.
 

Vrei sa afli daca bucataria ta este destul de curata?

Bacteriile pot supravietui pe suprafetele din bucatarie ore la rand si pot contamina si alte alimente. Asa ca tine suprafetele cat se poate de curate. Fii atenta in special sa speli orice obiect care vine in contact cu carnea cruda sau ouale, inainte sa il folosesti din nou. O spalare temeinica, folosind apa calda si detergent va fi suficienta . Noii detergenti antibacterieni sunt, de asemenea eficienti. Nu uita sa speli cat mai des prosoapele de bucatarie in apa fierbinte si din cand in cand sa sterilizezi buretele. Acesta trebuie inlocuit o data la 2-3 saptamani.
 

Gatitul va ucide bacteriile ?

O temperatura de 60 grade Celsius va fi de ajuns pentru a omori bacteriile, desi unele alimente au nevoie de temperaturi mai mari de gatire. Daca alimentele au stat la temperatura camerei mai mult de 2 ore, s-ar putea sa fi acumulat bacterii care au produs toxine rezistente la gatit. Chiar si mancarea gatita poate fi contaminata in acest fel, asa ca pune resturile de mancare la frigider cat mai repede posibil.

Si frigiderul poate preveni inmultirea bacteriilor si contaminarea mancarii daca  mentine o temperatura de 4 grade. Pune alimentele in cutii etanse si nu aglomera frigiderul, aerul trebuie sa circule prin el pentru a tine mancare rece. Daca nu mai esti sigura ca temperatura s-a mentinut constanta sau au tecut cateva zile de cand ai pus mancarea  in frigider, cel mai bine ar fi s-o arunci.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!