Una dintre cele mai agresive infectii care ii pot afecta pe bebelusi este cea cu bacteria Escherichia coli sau E.coli. Aceasta provoaca infectii urinare, diaree sau chiar septicemii in cazul copiilor cu imunitate foarte scazuta, iar sindromul sindrom uremic hemolitic este extrem de periculos.
In mod normal, bacteria E. Coli se gaseste in intestinul uman si are, in general, un efect benefic asupra tubului digestiv, imunitatea copilului formandu-se in proportie de 80% cu ajutorul florei intestinale. Totusi, aceasta bacterie are capacitatea, in anumite conditii, de a produce imbolnaviri. Principala ei caracteristica este ca adera la suprafata intestinului, cauzand leziuni la nivelul mucoasei intestinale.
In cazul copiilor, al bebelusilor in special, E.coli este cauza cea mai frecventa a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orala, contaminare prin maini nespalate, mustele, fructe si legume nespalate, potrivit romedic.ro.
Care sunt simptomele bolii diareice acute?
- Diaree, adica scaune abundente, lichide, cu frecventa mare;
- Febra de 38-39 grade Celsius, care in formele usoare ale bolii poate lipsi;
- Varsaturile alimentare (cand sunt frecvente accentueaza deshidratarea);
- Colicile intestinale sunt caracteristice la copilul mic prin tipat si frecarea calcaielor.
Ce alimente pot fi contaminate cu E.coli?
- Laptele crud sau produsele lactate - bacteria se poate extinde de la nivelul ugerului vacii in lapte. Pentru a evita consumul produselor lactate cu potential infectant, se recomanda consumul de lapte din comert care este semnalizat ca fiind pasteurizat. Prin procesul de pasteurizare produsul este adus la temperaturi crescute care pot distruge flora cu potential patogen. Pasteurizarea nu isi propune sa distruga toate microorganismele, ci doar pe cele care pot provoca imbolnaviri;
- Fructele si legumele crude - care nu sunt spalate corespunzator, care sunt mancate direct dupa ce sunt cumparate si care pot fi contaminate cu bacterii. Unele fructe si legume pot fi si ele pasteurizate, iar daca se poate, specialistii ne recomanda sa alegem aceasta varianta, inclusiv pentru sucurile naturale.
Potrivit sfatulmedicului.ro, lista alimentelor ce pot fi pasteurizate include: nuci, miere, branza, oua, smantana, sos de soia, vin, apa, otet, sucuri naturale, bere, produsele conservate.
Contaminarea apei cu E. coli
Uneori, in conditii de nerespectare a normelor igienice sau cand este vorba de animale, fecalele pot ajunge in contact cu apele naturale: lacuri, rauri, rezervoare de apa. Uneori chiar si apa piscinelor poate fi infectata, iar prin ingestia sau aspirarea acesteia organismul vine in contact cu tulpini cu potential patogen. Pot sa apara chiar epidemii daca E. coli ajunge sa contamineze apa din rezerva de apa a unor asezari mai mari, in absenta unor sisteme eficiente de clorinare si dezinfectare a acesteia.
Masuri de prevenire
- respectarea normelor de igiena personala;
- spalarea mainilor cu apa calda si cu sapun (inainte de fiecare masa si de cate ori este nevoie);
- folosirea substantelor dezinfectante pentru suprafetele cu care vin in contact copiii, dar si cei care-i ingrijesc;
- folosirea de geluri dezinfectante, servetele umede impregnate in solutii dezinfectante;
- atentie la persoanele care manipuleaza mancarea copiilor-igiena mainilor lor;
- spalarea la jet de apa timp de 10 minute a fructelor si legumele;
- spalarea si dezinfectarea mainilor dupa schimbarea scutecului murdar al copilului.
Sindrom uremic hemolitic
Una dintre cele mai grave complicatii pe care le poate cauza E.coli este sindromul uremic hemolitic cunoscut si sub denumirea de sindromul lui Moshcowitz. Afectiune care asociaza o atingere renala acuta, o anemie si o trombopenie (diminuarea numarului de plachete sangvine).
Sindromul hemolitic si uremic priveste mai ales copilul mic, dar exista si la adult.
Foto: 123rf.com