Sari la conținut

Biberonul potrivit pentru nou-nascut

Orice medic neonatolog o sa-ti spuna ca nou-nascutul nu trebuie sa intre in contact cu biberonul, nici macar o singura data. Este suficient ca acesta sa primeasca lapte, cu biberonul o data, de doua ori pentru ca, mai apoi copilul sa refuze sa mai suga la sanul mamei sale. Pierderea este imensa si afecteaza in egala masura atat copilul cat si mama. Alaptarea copilului pana la sase luni este o garantie dubla: copilul are doar de castigat, laptele matern fiind un aliment viu, iar mama pentru ca lactatia, pe langa faptul ca stabileste o legatura cu totul si cu totul speciala intre mama si copil, o fereste pe acesta de osteoporoza si dimineaza considerabil riscul aparitiei cancerului la san.

In maternitate sau in cele cateva zile dupa nastre pana ce totul intra in normal, iar mama isi poate hrani fara probleme nou-nascutul, copilul nu are voie sa primeasca hrana decat cu siringa, prin sonda naso-digestiva (daca sunt complicatii dupa nastere) sau pe cale artificiala prin perfuzii. Reflexul suptului trebuie lasat sa se manifeste doar la sanul mamei.

Daca din diferite motive copilul nu poate fi alaptat de mama, biberonul este o necesitate. Este de preferat ca acesta sa fie din sticla, iar sterlizarea acestuia, inainte de fiecare masa este obligatorie. Sterlizarea se face prin fierbere in apa, timp de 15 minute, sau in aparate speciale pentru sterlizat biberoane, acasa. Dupa sterlizare interiorul biberonului nu mai trebuie atins. Tetina trebuie si ea sterlizata. Pentru un nou-nascut care este alimentat artificial sunt necesare cel putin trei biberoane, pentru a avea mereu la dispozite un biberon pregatit. Biberonul in sine nu trebuie folosit mai mult de doua luni de zile in cazul in care este din material plastic.

Tetinele pentru nou-nascuti trebuie sa aiba o viteza foarte mica de curgere, sa fie adaptate la anatomica copilului si sa fie prevazute cu un sistem care sa previna inchitirea aerului. Ideale sunt tetinele din silocon. Trebuie avut in vedere ca dupa sterlizari repetate acestea se deformeaza si se inmoaie motiv pentru care trebuie schimbate frecvent. O tetina noua (dar si biberonul), trebuie sterlizate inainte de prima utilizare.

Un sfat: este de preferat ca modelul de tetina ales sa ramana acelasi cel putin pana la trei luni, pentru ca schimbarea modelului ii poate aduce dificultati de adaptare copilului. Ideea este ca brandul ales nu trebuie schimbat, deci prima alegere trebuie facut cu multa atentie si, eventual, merita luat in calcul si sfatul sau recomandarea medicului, scrie Doctissimo.

Biberonul nu trebuie sa fie niciodata solutia, ci doar o alternativa pentru situatii speciale.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Care sunt cele mai bune firme producatoare de biberoane?

  • Andre

    Dr brown face cele mai eficiente biberoane.intr adevar au un sistem pt colici si tetine grupate pe nivele..niv 1 pt 1-3 luni,niv 2 pt 3-6,,samd..pt ca au acel tub in ele vezi cumbebe nu se opreste sa respire si cum circula aerul.eu le recomand cu mare drag.

  • Paulina

    Da, e drept, sunt multe pe care nu le facem in public, dar mancatul nu e unul dintre ele. Cred ca sunt putine mamici care aleg sa alapteze chiar in mijlocul magazinului, in primul rand pentru copil. Sunt convinsa ca daca undeva pe langa magazinul ala ar fi un loc special pentru mamici si bebelusi – si aici nu ma refer la locul de schimbat – ar fi folosit. Cum e in Texas legat de asta? Aici in Suedia lumea e discreta, se retrage intr-un loc mai ferit. Nici eu nu incurajez la afisare

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!